Mint az egy nemzetközi vizsgálatból kiderült, a hagyományosan zsíros magyar
konyha mellett a világon mindenütt elvileg egyenételeket kínáló magyarországi
gyorséttermek is egészségtelenebbek a nemzetközi átlagnál.
A 15. Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatott, 35 ország bevonásával
készült vizsgálat a KFC és a McDonald’s termékeit vizsgálta, s kiderült:
ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transz-zsír
tartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függően, hogy a világ melyik részén
kínálják azt. A Magyarországon mért értékek Bulgária, Csehország, Lengyelország
mellett a legrosszabbak között szerepeltek. A gyorséttermek Oroszországban,
Spanyolországban, Indiában és Skóciában a legegészségesebbek. A Nemzetközi
Elhízástudományi Társaság elnöke, Arne Astrup a gyorsétkezést egyszerűen
szerencsejátéknak nevezte.