Vissza a tartalomjegyzékhez


Zsíros a magyar konyha

Mint az egy nemzetközi vizsgálatból kiderült, a hagyományosan zsíros magyar konyha mellett a világon mindenütt elvileg egyenételeket kínáló magyarországi gyorséttermek is egészségtelenebbek a nemzetközi átlagnál.

A 15. Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatott, 35 ország bevonásával készült vizsgálat a KFC és a McDonald’s termékeit vizsgálta, s kiderült: ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transz-zsír tartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függően, hogy a világ melyik részén kínálják azt. A Magyarországon mért értékek Bulgária, Csehország, Lengyelország mellett a legrosszabbak között szerepeltek. A gyorséttermek Oroszországban, Spanyolországban, Indiában és Skóciában a legegészségesebbek. A Nemzetközi Elhízástudományi Társaság elnöke, Arne Astrup a gyorsétkezést egyszerűen szerencsejátéknak nevezte.