Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Fogy a magyar

Kilencmillió lakosa lesz Magyarországnak 2050-ben a demográfusok egybehangzó véleménye szerint - tette közzé az Aktív Társadalom Alapítvány (ATA). Jelenleg évente mintegy 130 ezer ember hal meg Magyarországon, és csak 99 ezren születnek. Ezt a 31 ezres különbséget 25 ezer alá kellene csökkenteni ahhoz, hogy a migráció mellett a magyarság lélekszáma ne csökkenjen túl nagy arányban.

Hitel szépészeti műtétre

Egy libanoni bank kozmetikai beavatkozásokra ad kölcsönt az ország a külsejükre sokat adó lakóinak. A First National Bank honlapján a plasztikai műtétekre felvehető kölcsönt úgy hirdeti: ez az a mód, hogy „olyan élete legyen, amilyet mindig is akart”. Az ügyfelek 1-5 ezer dollárt (180-900 ezer forintot) vehetnek fel a beavatkozásra két évig, 64 éves kor alatt, ha alkalmazásban állnak. Tavasszal jelentősen megnövekszik az igény a mellkorrekciós műtétekre, mellyel a nyári strandszezonra készülnek fel a libanoni hölgyek.

Dübörögve is lemaradhat Afrika

Afrika gazdasági növekedése idén tovább gyorsul (5,8 százalék), de ennek ellenére is reformokra lenne szükség ahhoz, hogy aládúcolják a „nagyon törékeny gazdasági alapokat”- fogalmaz egy közelmúltban publikált ENSZ-jelentés. Az elvándorlás, a konfliktusok, a betegségek, valamint az infrastruktúra hiánya miatt azonban többen ismét a vészharangot kongatják Afrikában. Új gazdaságpolitika és a fejlett országok nagyobb segítsége nélkül a Föld legszegényebb régiójának problémái a Nyugatot is eláraszthatják.

Etyekwood

Elindult az első amerikai nagyfilm dísz-leteinek építése az etyeki Korda Stúdióban. Az etyeki stúdiókomplexum építését teljes egészében Demján Sándor finanszírozza, méghozzá a magánva-gyonából. Az üzletben az üzemeltetés révén kisebbségi részt kapott Peter Munk magyar származású kanadai dollármilliárdos (Demján régi üzlettársa), a Rotschild család, valamint Andy Vajna producer is. Etyekwood beüzemeléséig a pomázi Stern Stúdió számít a legna-gyobbnak, amely egy 1500 és egy 2200 négyzetméteres épülettel rendelkezik.

Gyógyszerár-csökkenés

Átlagosan 8,3 százalékkal csökkent május 1-jétől 348 gyógyszer ára - tudatta az Egészségügyi Minisztérium. Ezek közül 70 gyógyszer ára több mint 10 százalékkal, 34 gyógyszeré több mint 20 százalékkal lett alacsonyabb. A gyógy-szerek között elsősorban gyomorsav-csökkentők, vérnyomáscsökkentők, szívre ható gyógyszerek, antibiotikumok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, antipszichotikumok és antidepresszánsok találhatók.

USA: Star Wars-bélyegek

Tizenöt különleges bélyeget bocsát ki az amerikai posta a Csillagok háborúja első részének harmincéves évfordulójára. A bélyegekből több mint ötmilliárdot adnak ki, és azt remélik, hogy olyan népszerűek lesznek, mint a korábban kiadott, Elvis portréjával díszített darabok. A film-történet egyik legnagyobb produkciójának évfordulójáról már ezelőtt is megemlékezett az amerikai posta: nemrég 400 olyan postaládát helyezett el, amelyeket R2-D2-vá alakítottak át.

Huszonöt tonnás kokainfogás

Rekordnagyságú, 25 tonnányi kokaint foglaltak le a hatóságok egy droglaboratóriumban Kolumbiában - közölte a dél-amerikai ország védelmi minisztere. Az ezer zsákot megtöltő fehér port, amelynek utcai értéke megközelíti a kétmilliárd eurót, az ország északi részén, Choco tartományban, Pizarro községben találták, a panamai határ közelében. A kábítószerrel együtt lefoglaltak öt hajót is, a drogbárók ezeken csempészték volna a kokaint Közép-Amerikába, illetve az Egyesült Államokba.

DVD a bankkártyában

Egy New York-i kisvállalkozás, Cardz névre keresztelt technológiája szinte korlátlan lehetőséget ad a hatékonyabb értékesítésre. A Cardz úgy néz ki, mint egy egyszerű ajándékkártya, amelyből egy mágnescsík elhelyezésével fizetésre alkalmas bankkártya válik, ám ha színéről a hátára fordítjuk, akkor egy DVD-tartalmak rögzítésére alkalmas elektronikus tárolóegységet láthatunk, amelyben videoklipek, szövegek, képek, videojátékok vagy kinyomtatható kuponok helyezhetők el.