Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Lillafüred, a bükk ékköve

A Bükk-hegység keleti részén, három hegy által körülvett festői völgyben található Magyarország egyik legszebb klimatikus üdülőhelye, Lillafüred, mely a meredek hegyoldalakkal határolt Hámori-tó mellett fekszik.
A Hámori-tó felett épült hazánk egyik legszebb üdülője, a Palotaszálló, ami ma is háromcsillagos szállodaként működik. Parkjának egyik természeti látványossága hazánk legmagasabb vízesése - a szálló függőkertjén keresztül közelíthető meg, robaja messzire elhallatszik -, amely a 20 méter magas édesvízi mészkő teraszról zúdul le. A vízesés közelében, a függőkert falában nyílik a Forrásmésztufa-barlang vagy másképpen Anna-barlang mesterséges bejárata.

A környék legnagyobb barlangjának, a Szent István-barlangnak bejárata a szállótól néhány száz méterre, az országút mellett nyílik: a cseppkőbarlang legismertebb része a nagyterem, a lépcsőkön keresztül megközelíthető kilátó és a 30 méter magas kupolacsarnok.
A Szeleta-barlang felkeresését összeköthetjük a Molnár-sziklához tett sétával. A környék másik nevezetes sziklacsúcsa Fehérkő, a sziklamászó sportot kedvelők gyakorlótere. Az Erzsébet sétányról induló kék turistajelzés vezet minket az 587 méter magasságban emelkedő, függőleges sziklafalak tetejére, ahol a környező hegyek nagyszerű panorámája tárul elénk.
A természeti látványosságok mellett a Lillafüredre látogatók kulturális élményekkel is gazdagodhatnak. Aki Felső-Hámorba lesétál, a Központi Kohászati Múzeum igényesen berendezett termeiben a hazai vaskohászat hőskorának emlékeit tekintheti meg. Aki pedig Lillafüred tágabb környezetében is sétát tesz, megtekintheti Nagy Lajos király kedvelt pihenőhelyét, az 1300-as években épült diósgyőri várat. Lillafüredtől Ómassa felé, körülbelül négy kilométernyire található az 1777-ben létesített őskohó.
A Miskolc-Garadna útvonalon közlekedő, több mint 30 km hosszú erdei kisvasút, egykor az erdei munkásokat segítette és szállította, ma már a kirándulók kedvence. A Hámori-tó mentén végighaladva Magyarországon is különlegességnek számít a pisztrángos telep. Nemcsak szakmai kutatások és genetikai vizsgálatok, hanem igazi turisztikai látványosság helyszíne is. Az ide látogatók megkóstolhatják a hely specialitásának számító, bükkfa tüzén sült,12 fűszerben pácolt pisztráng fenséges ízét.
Európában egyedülálló a Bükk lábánál található Miskolctapolca: a gyógyhatású forrásvizével és természetes meleg vizű barlangfürdőjével. Az időjárástól függetlenül lehet válogatni a termál-, a tavi-, illetve a barlangfürdők között.