Vissza a tartalomjegyzékhez

Göndör Ottó
Brutális katarzis
Nu metal, az elit ifjúság kedvence

A fiatalok, különösen az intellektuális elit körében a zúzós, agresszív hangzású metalzene képviselői, a „nu metal” zenekarok - mint például a SlipKno T - jelentik az igazi zenei alternatívát, mondhatni Nagy-Britanniától Magyarországon át minden jelentősebb oktatási intézményben.

Egy brit felmérés során az intelligenciaszintjük alapján a legfelső 5 százalékba sorolható National Academy for Gifted and Talented Youth diákjai a metalzenét „zsigeri brutalitása” miatt dicsőítették. Az ezer megkérdezett, 11-19 év közötti diák több mint egyharmada jelölte meg kedvenc irányzataként az olyan nu (new) metalt játszó zenekarokat, mint a SlipKno T, a System of a Down vagy a nyáron a Szigetre érkező Tool. A kutatók eredményei alapján a diákok a hardcore hangzást és az érzelmi, illetve politikai szövegvilágot kedvelik leginkább.
A nu metal dalok szövegvilága a stresszre, valamint az élet balszerencsés oldalaira koncentrál. Kedvenc témák: gyerekkori elutasítottság és molesztálás, a kamaszkori érzelemvilág jellegzetességei, a meg nem értettség, a szociális különbségek, súlyos kapcsolatteremtési és házassági problémák. A vizsgálatot vezető Stuart Cadwallader, a Warwick Egyetem pszichológus professzorának magyarázata szerint az intellektuális elit gyakrabban találja szembe magát olyan kihívásokkal és súlyos teljesítménykényszerrel, amelynek legkézenfekvőbb levezető csatornája a metal- zene, ami csupán „egy katarzist kifejező és stresszoldó eszköz” a számukra. „Gyakori tendencia, hogy a szülők kicsit aggódnak emiatt, de ez csak egy katartikus dolog, ami semmiféle problémához nem vezet” - nyilatkozta Cadwallader professzor.

A tanulmányból mindenesetre az derül ki, hogy a nu metalt hallgató diákoknak komoly problémáik vannak mind a családi, mind a baráti kapcsolatteremtés területén, amire ez a fajta zene egyáltalán nincs jótékony hatással. Figyelembe véve a diákság kedvenceként egyhangúlag megjelölt SlipKno T zenekar jellemzőit, a szülők aggodalma - az imázsteremtő bizarr külsőségeket leszámítva is - több mint megalapozottnak tűnik.
A SlipKno T annak ellenére az egyik legközkedveltebb banda napjainkban, hogy rajongóikat „maggot”, azaz lisztkukac jelzővel illetik. Zenei stílusuk szélsőséges, színpadi teljesítményük a szakma megítélése szerint brutális, ugyanakkor több szerzeményük is Grammy-helyezést ért el. A banda jól ismert sajátos megjelenéséről: mindnyájan egyforma egyenruhát viselnek, melyen nemzetközi vonalkódok és nácizmusra utaló karszalagok is találhatók. Mindegyik tag rendelkezik egy egyéni stílusú maszkkal, amely saját bevallásuk szerint belső érzésvilágukat fejezi ki (fehér koponya, kabuki, Hannibal Lecter, Pinokkió, hokijátékos, egy rasztás zsák, valamint egy művérrel és pentagrammal dekorált bohóc álarc). Perkásuk, Shawn rendszeresen önkielégítést imitál Pinokkió álarcában. A zenekar tagjait számos olyan sátánista zenekar is inspirálja, mint a Deicide vagy a Morbid Angel.
A SlipKno T által használt emblémák között megtaláljuk a kecske szimbólumot profilból és szemből, valamint az öt- és kilencágú csillagot. A tagok beavatása pornóhorroron keresztül zajlik, a koncerteken gyakori a zenészek csonttörése, balesete. A történethez tartozik, hogy Donnie Steele nevű gitárosuk még 1996 februárjában keresztény hitre tért, s közölte a zenekarral, hogy képtelen többet a bandában zenélni. n