Vissza a tartalomjegyzékhez


Fülével lát a pilóta

Vak pilóta repült Nagy-Britanniából Ausztráliába 21 ezer kilométeres utat megtéve egy könnyű kisgépen. Ez az első alkalom, hogy világtalan ember vezet repülőgépet ilyen nagy távolságra. Az 55 éves brit Miles Hilton-Barber még március 7-én indult útnak London közeléből egy olyan, különlegesen átalakított gépen, amelybe a navigációs berendezések jelzéseit beszédhanggá átalakító szoftvert telepítettek, így a műszereket ő nem látja, hanem hallja.

A start óta eltelt csaknem másfél hónap óta jól beváltak a szó szoros értelmében vett vakrepülést biztosító készülékek, a fedélzeten tartózkodó tapasztalt másodpilóta eddig csak a biztonság kedvéért volt jelen.
A hosszú utat - amelynek még nincs vége - persze nem egyvégtében tette, illetve teszi meg Hilton-Barber, hanem megszakításokkal, a múlt hónapban például Indonéziában járt. Egyedülálló vállalkozásával a világtalan férfi adományokat akar gyűjteni a fejlődő országokbeli vakok számára, ezenkívül tettével hasonló jótékonysági akciókra akar ösztönözni másokat is.