Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A terror Hirosimája
Gombafelhőt ígérnek London fölé

Hirosimához és Nagaszakihoz hasonló nagyszabású terrortámadásra készül az al-Kaida a Nyugat ellen a The Sunday Times értesülései szerint. Az angol lap egy kiszivárogtatott hírszerzési jelentés alapján arról számolt be, hogy a terrorszervezet iraki vezetői iráni támogatók segítségével az első nagyszabású akciójukat tervezik nyugati célpontok ellen. A terrorszervezet célja, hogy a „római trónt” - mely kifejezést a Nyugatra vonatkoztatnak - megdöntse. A jelentés egy másik merényletről is említést tesz, melyet Tony Blair visszavonulására időzítenének Nagy-Britannia ellen.

A brit kormány számára készült jelentés bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy az al-Kaida rendkívül tevékeny Irakban, és hogy az Irakban szolgáló brit és amerikai katonák ellen elkövetett merényletek mellett „nagyobb szabású” terveket is szőnek. Az anyag különbséget tesz az afgán-pakisztáni határvidéken bujkáló Oszama bin Laden és az al-Kaida fő vezetői, valamint a terrorszervezetnek a világ más részein található hálózatai között.
A szakértők szerint miközben az al-Kaida legfőbb vezetése jelenti a legnagyobb fenyegetést Nagy-Britanniára nézve, az elmúlt időszakban más szervezetek részéről, különösképpen az al-Kaida iraki szárnyától egyre erősödik a veszély. A beszámoló szerint az iraki al-Kaida kurd hálózata Iránban egy nagyszabású támadást készít elő egy nyugati célpont ellen, mely tömeges áldozatokkal járna. A jelentés elmondja, hogy arra nincs utalás, hogy a célpont Nagy-Britannia lenne. Ugyanakkor nem létezik bizonyíték arra vonatkozóan, hogy hivatalos kapcsolat lenne a szunnita al-Kaida és Mahmúd Ahmadinezsád síita rezsimje között, szakértők szerint azonban a jelek azt mutatják, hogy az iráni vezetők szemet hunynak a terrorszervezet tevékenykedése fölött.
Sokan valószínűnek tartják, hogy az al-Kaidának valami „radikálisat” kell tennie a közeljövőben, máskülönben elveszíti hitelét. Elemzők azonban úgy vélik, a Hirosimára és Nagaszakira tett utalás, mikor is több mint 200 ezer ember vesztette életét a Japánt ért atomtámadás következtében, nem valószínű, hogy szó szerint értendő. Egyes vélemények szerint „csupán” egy nagy mértékű robbantásra utalhat, mivel úgy gondolják, a terroristák nem szerezhették be az atomtámadáshoz szükséges alapanyagokat. Ugyanakkor a terrorszervezet iraki vezetői felszólították az atomtudósokat, hogy használják fel szaktudásukat biológiai és radiológiai fegyver előállítására a dzsihádhoz.
Fény derült egy Nagy-Britannia elleni „külön” támadásra is. Ennek részleteit egy levél tartalmazta, melyet Abdul al-Hadi al-Iraqi, iraki kurd al-Kaida- parancsnok írt. A támadást Blair lemondása előtt szeretnék végrehajtani, mivel a miniszterelnök távozását az al-Kaida a „cég vezetésében történt változásnak” minősítette. Hadi állítólag hangsúlyozta, hogy „nagyon körültekintőnek kell lenni abban, hogy a támadás sikeres és nagyszabású legyen”.
A tervet egy iráni központú al-Kaida-csoport vezetőjének akarták továbbítani. A hírszerzői jelentés mindemellett arról is beszámol, hogy a térség al-Kaida-vezetői az elmúlt időszakban Nagy-Britanniában lévő csoportokkal is kapcsolatban álltak. A tavalyi év folyamán 150 brit állampolgár utazott Irakba, hogy az al-Kaida „idegenlégiójához” csatlakozzon. Egy részük a kiképzés után visszatért Angliába, hogy alvó terrorsejteket hozzon létre.