Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Simonyi itthon

Hétfőn Magyarországra látogat Charles Simonyi - közölte a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke szerdán. A világ ötödik űrturistája Horváth András tájékoztatása szerint hétfőn délelőtt közéleti személyiségekkel, délután pedig magyar tudósokkal és diákokkal találkozik Budapesten.

Határrendőrség

Döntött a kormány a rendőrség és a határőrség összevonásáról. „A két szervezet integrációjához azonban az alkotmány módosítására is szükség lesz” - mondta Gál J. Zoltán a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A politikus szerint a milliárdos megtakarítást hozó összevont szervezet 2008. január 1-jétől kezdi meg működését.

Börtönben fog meghalni

Életfogytig tartó fegyházra ítélte elsőfokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság a jánoshidai Balláné Katona Angelikát, aki tavaly június 19-én meggyilkolta egy- és ötéves fiúgyermekeit. Az utolsó tárgyalási napon felolvasták azt a búcsúlevelet, amelyben a vádlott a több százezer forintos adósságára hivatkozik.

80 film Győrben

Több mint 80 filmmel és 94 koncerttel indul útjára a pénteken kezdődő Mediawave nemzetközi filmfesztivál Győrött. A 60 milliós költségvetésű, kilencnapos szemlén a rendezők tájékoztatása szerint kisjátékfilm, animációs alkotás, kísérleti és dokumentumfilm kategóriákban kerülnek bemutatásra a filmek, melyeket nemzetközi zsűri értékel majd.

Nem volt ajándék

Felmentette a Fővárosi Ítélőtábla az egykori főnyomozó Molnár Csabát és társait. Molnárt azzal vádolta az ügyészség, hogy az ORFK Pénzmosás Elleni Osztályának vezetőjeként pár ezer forintos ajándékokért cserébe jogtalan előnyhöz juttatott pénzváltókat, valamint közeli ismerősét államtitoknak minősülő információkkal látta el.

Fantomdokumentum

Pert vesztett Gyurcsány Ferenc ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyesület a gyülekezési joggal kapcsolatos szakértői állásfoglalások nyilvánosságra hozatalának ügyében. A Miniszterelnöki Hivatal januárban arra hivatkozva tagadta meg a dokumentumok kiadását, hogy azok „még nem nyilvánosak”.

Tanács afgánoknak

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke Washingtonban találkozott amerikai partnerével, John Roberts szövetségi főbíróval, akinek jelezte: Magyarország kész átadni bírósági igazgatási tapasztalatait Afganisztánnak.

Megújuló gyűlölet

Újabb magyar nyelvű roma- és zsidóellenes honlapok jelentek meg az interneten; a magyarországi és németországi bejegyzésű domainnéven elérhető hungarista szellemiségű oldalak a cigányok és a zsidók kiirtására buzdítanak, és a „nemzetiszocialista eszmét” hirdetik; a rendőrség vizsgálja a honlapok tartalmát.

Kamudiploma

A fideszes alpolgármester diplomáját és doktori címét vizsgálják Salgótarjánban. Óvári Péter, Salgótarján címzetes főjegyzője hivatalból indított vizsgálatot, és az ügyészség állapítja majd meg, hogy jogosult volt-e a nem akkreditált egyetem kiállítani a diplomát, és Fenyvesi Gábor alpolgármester jogosan használja-e a doktori címet.

Egymilliárd zenekaroknak

Döntöttek a helyi önkormányzatok hivatásos zenekarainak és énekkarainak támogatására szánt ez évi, egymilliárd tízmillió forintos keret elosztásáról; a legmagasabb összeget, 116 millió forintot a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar kapja - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Digitális váltás

Négypárti megegyezés után kerültek a kormány elé a szerdán elfogadott, a műsorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslatok. Az MSZP szerint akár jövő tavasszal indulhat a digitális átállás. A pályázati feltételek szerint a közszolgálati adókon kívül a HírTV és az ATV is eljut minden nézőhöz.

Fodor átment

Alkalmasnak találta Fodor Gábort a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) vezetésére az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága, amelynek több ellenzéki képviselője is támogatta a jelöltet a testület szerdai ülésén.