Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek
Szobagyerekek

Mindössze napi 15 perc testmozgás elég ahhoz, hogy a gyerekek megtartsák az egészséges testsúlyt. Amerikai és angol kutatók kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik naponta legalább 15 percet mozognak, feleannyira túlsúlyosak, mint más gyerekek.

Több mint ötezer tinédzsert teszteltek mozgásérzékelők segítségével, amelyekkel nyomon követhették az aktivitásszintjüket. A tanulmány alátámasztja azt a korábbi elképzelést, miszerint a gyerekeknél szoros kapcsolat mutatható ki a fizikai aktivitás és az elhízás között. A kutatók szerint az étrend valóban fontos, de még a legminimálisabb mennyiségű testmozgás is látványos eredményt ér el náluk.
A bökkenő az, hogy napi 15 perc testmozgásról beszélünk, miközben a gyerekek optimális esetben egyfolytában fogócskáznak, futkároznak, tehát koruknál fogva is örökmozgóknak kellene lenniük. Azonban tényleg létezik a gyerekeknek egy - a szó minden értelmében - terebélyesedő csoportja: a szobagyerekek, akik ahogy hazaérnek, bekapcsolják a számítógépet vagy a tévét, és még napi 15 perc testmozgásra sem jut idejük. Szülők, itt az ideje tenni valamit!