Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Tünde
Maradona
A szélsőbalos balszélső

Az ezredfordulón A 20. század labdarúgójának választották Maradonát, aki éppen tíz éve vonult vissza a profi futballtól, de a közszereplésre továbbra is igényt tart: azóta jobbára a botrányokból és az önpusztításból űz sportot. Néhány hete ismét kórházban őrzik: „Egyszerűen éjjel-nappal muszáj volt szemmel tartani, és ez most már így lesz a következőkben is. Azt gondolja magáról, hogy ő maga a Jóisten” - nyilatkozta kezelőorvosa.


Körülbelül négy fia van minden idők egyik legjobb focistájának

Ezúttal a negyvenhat éves egykori világbajnok futballsztár hepatitiszét, illetve totális alkohol- és szivarfüggőségét kezelik. „Több alkalommal próbált megszökni, sőt nemegyszer öngyilkosságot is megkísérelt. Naponta csak három-négy alkalommal volt beszámítható, legfeljebb tízperces időszakokra” - folytatódik az orvosi beszámoló. Mint ismeretes, korábban még a kokain volt Maradona diktátora, 2004-ben drogtúladagolás miatti szívrohammal kórházba is szállították. Akkor a férfi erős szervezetének köszönhetően túlélte az átlagember számára halálos adagot, teljes felépülést is jósoltak neki az orvosok, ugyanakkor kizártnak tartották, hogy valaha is le tud majd szokni a kábítószerről.
Ezután Maradona éveken át a kokainfüggőségét kezelni próbáló svájci és kubai detoxikáló klinikák lakója lett. A közép-amerikai országhoz több szállal is kötődik: a mostani függőséget kialakító szivar és kedvenc elnöke is kubai. A világ leghíresebb balszélsője szélsőbalos nézeteit nem rejti véka alá, sőt: biztos, ami biztos alapon tetoválásokkal is illusztrálja. Jobb kezére Che Guevara, bal lábára - tehát nagyra becsülése jeleként - pedig öreg cimborája, Fidel Castro került. A tőle jobbra állókra nem áldoz bőréből, inkább felölti például a Stop Bush feliratú pólóját. Újabban Hugo Chávez venezuelai elnök is Diego kebelbarátai közé tartozik - saját szavaival élve „egyszerűen beleszeretett a gigantikus államférfiba” -, így vélhetően erős késztetést érez, hogy neki is helyet szorítson a testén. Bár kubai vendégeskedése alatt a kokain kispadra került, láthatóan újabb szerekkel gyűlt meg a labdazsonglőr baja. Két éve pedig túlsúlya sodorta életveszélybe, ezért gyomorszűkítő műtéten is átesett, hogy képes legyen néhány tíz kilót leadni.