Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Nőtt Magyarország kockázata

A politikai kockázat jelentősebb és a gazdasági kockázat kisebb mértékű növekedése volt tapasztalható az előző esztendőben - áll a Political Capital és a Figyelő közös országjelentésében. A felmérés eredménye azért különösen rossz, mert a romlás kedvező külső gazdasági körülmények közepette történt. A politikai kockázatok elsősorban a stabilitás és a jogbiztonság csökkenése miatt fokozódtak.

Húszmilliós bírság az Avonnak

A Gazdasági Versenyhivatal szerint az Avon Cosmetics Hungary Kft. a 2006. év első félévében több termék hatékonyságával kapcsolatban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásokat tett közzé. A bírság összege húszmillió forint. Az eljárásban vizsgált katalógusokban az adott termék hatékonyságára vonatkozó állításokat klinikai tesztelésekkel támasztottak alá. A vizsgálatok azonban nem Magyarországon kerültek lefolytatásra, így figyelmen kívül hagyták a földrajzi területek közötti eltéréseket.

Félmillió ember adta ki magát

Csaknem félmillióan töltötték ki és küldték vissza a Magyar Posta Zrt. által januárban kézbesített úgynevezett életmódkérdőívet. A kérdőívben a posta számos személyes adatra is kíváncsi volt. Az adatvédelmi ombudsman szerint ugyan a posta adatkezelési szabályai jogszerűek, azonban ő nem küldte volna vissza a nyereménnyel kecsegtető papírt. Kötelezően csak a népszámláláskor kell válaszolni a kérdezőbiztosoknak.

Elégedetlenek, de maradnak

A Felvételi Információs Szolgálat 2164 pedagógust kérdezett meg az oktatás-ügyről, a kétszintű érettségiről, a bo-
lognai folyamatról, a nyelvtudásról és más közéleti kérdésekről. A felmérésből kiderül, hogy a budapesti pedagógusok 88 százaléka, a vidékiek 92 százaléka egyáltalán nem vágyik külföldi tapasztalatokra. Ugyanakkor saját helyzetükkel kapcsolatban kifejezetten pesszimistán nyilatkoznak: lényegesen rosszabbnak látják helyzetüket a korábban csatlakozott tagállamok pedagógusaihoz képest.

Ősztől drágulhat az áram

Várhatóan 7-12 százalékkal lesz több az áram ára ősztől, ha a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium júliusban módosítja a villamosenergia-törvényt és eltörli a nagy erőművekkel kötött hosszú távú szerződéseket. Erre azért van most ilyen égető szükség, mert az Európai Unió folyamatosan támadja a Magyar Villamos Művek (MVM) vezető pozícióját, amit a kérdéses szerződések hosszú távra garantálnak. Az MVM vezetése úgy látja, hogy az EU csak a burkolt állami támogatásokat ellenzi, és ezt anélkül is át lehetne alakítani, hogy mindent a lakosság fizessen meg.

500 dollár egy bogaras joghurtért

500 dollár kártérítést kap Marcel Nadeau kanadai lakos, aki 2006 áprilisában a reggeli joghurtjával együtt egy bogarat is majdnem elfogyasztott. A férfi eredetileg 1250 dollár kártérítést követelt „megrázkódtatásáért”. A joghurt gyártója azonban közölte: üzemük általában megbízhatóan működik, a tavalyi év során „mindössze” 18 panasz érkezett amiatt, hogy bogarak vannak a joghurtban, miközben 330 millió pohár joghurtot gyártottak.

Hajléktalan lottómilliomos

Hajléktalanszállón élő, háromgyerekes, elvált anya nyert a lottón 8 millió 372 ezer 751 fontot (3 milliárd forintot) Nagy-Britanniában. A 43 éves asszony két hónappal ezelőtt kényszerült kiköltözni családi házából, mert nem tudta törleszteni a ház jelzáloghitelét. Munkahelyén 5,85 font (2100 forint) órabérért dolgozott, amit azonnal ott is hagyott - írta a Daily Mirror.