Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Golfáramlat
Tömegsport és úri huncutság

Európában a 15 millió eurónál nagyobb üzletkötések kétharmada golfpályákon születik. Magyarország mindeddig kimaradt a golfáramlatból, de már változik a helyzet: több pálya is épül, Bicske környékén például 15 milliárd forintért a kontinens egyik legnagyobb golffaluja.

Magyarországon ma még csak hat darab 18 lyukú golfpálya található, ami jelzi: egy szűk rétegé a golf. E tekintetben jócskán lemaradtunk a szomszédainkhoz képest, hiszen Csehországban 70, Szlovákiában pedig 25 nagy pálya működik. A Magyar Golfszövetség adatai szerint Nyugat-Európában nagyságrendekkel több lehetőség adódik a golfozásra: Németországban 650, Spanyolországban 266, de még Svédországban is több mint 400 18 lyukú pálya működik. Az európai csúcsot természetesen Nagy-Britannia vezeti, mivel ott 1900-nál is több nagy pálya várja az érdeklődőket.
Nyugaton a golfozás a társadalmi érintkezés természetes formája, sőt - talán meglepőnek tűnik, de - a világ legelterjedtebb sportjának számít, mivel világszerte 70 millióan űzik, és évente 15 százalékkal gyarapszik a golfozók száma. A magántulajdonban levő pályákat csak borsos áron megvásárolt tagság révén lehet igénybe venni, de az úgynevezett közösségi pályákon szinte egy mozijegy áráért lehet golfozni.
A golf nemcsak kikapcsolódás, hanem jó üzlet is. Az üzletág éves bevétele 5 milliárd font, azaz mintegy 2000 milliárd forint. Nem tévhit, hogy hagyományosan az üzletemberek hobbija a golf, s ez a sport nemcsak a labda ütögetéséről, hanem az üzleti kapcsolat építéséről is szól. A Capital magazin szerint az unióban a 15 millió eurónál nagyobb üzletkötések kétharmada golfpályákon születik.
A golf - ahogy egyre inkább elérhetővé válik az átlagemberek számára is - külön idegenforgalmi ággá növi ki magát. Ma már golfturizmusról beszélünk, mivel az aktív pihenés egyre inkább teret nyer a hagyományos nyaralás mellett. A hajszolt, nagyvárosi életet élők szívesen tartózkodnak a természetben, ezért manapság olyan golfpályákat építenek, amelyek kiegészítő szolgáltatást is kínálnak. A golfturisták örömmel veszik, ha a közelben elérhető wellness-szolgáltatás, borászat, lovaglás és természetesen kulturális látnivalók. A nyaralás abból áll, hogy egymás után sorra felkeresik a hasonló kikapcsolódást nyújtó helyeket. Spanyolországban vagy Portugáliában virágzik ez az iparág, hatalmas „üdülőfalukat” építenek ki erre a célra.
Magyarországon csak egy nagyon szűk réteg, mintegy háromezer fő jár ki a golfpályákra, erre épülő turizmusról pedig gyakorlatilag nem beszélhetünk. Vannak azonban, akik a közeljövőben komoly változást látnak. Könnyen lehet, hogy utolsókból elsők leszünk, a KPMG felmérése szerint ugyanis a hazai golfvilág robbanás előtt áll, a következő öt évben vezetők lehetünk a régióban. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban is jelentős beruházások zajlanak: öt 18 lyukú golfpálya építése van folyamatban, és a napokban indult el egy Európa-szerte is egyedülálló nagyságú projekt.
Zalában, a Vértesben, az Alföldön és két balatoni helyszínen is nyitás előtt állnak 18 lyukú golfpályák. Sarlós Péter, a Balatonudvariban épülő projekt ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, barátságos, családias környezetet szeretnének kialakítani. Egyik fő céljuk, hogy megváltoztassák azt a nézetet, miszerint a golf az átlagember számára elérhetetlen elitsport. „A Balatonon nyaraló hazai vagy külföldi vendégekre ugyanúgy számítunk, mint a környékbeli falvak lakóira. A gyakorlópályán 1500 forintos díjért 1-1,5 órát játszhat bárki.” Sarlós Péter arra számít, hogy a golfozás révén sikerül megnyújtani a balatoni szezont, hiszen a pályák kora tavasztól késő őszig használhatók, ezt a célt szolgálja a jövőre üzembe lépő jachtkikötő is, amit a pálya közvetlen közelében építenek. A beruházás értéke eléri az 1,5 milliárd forintot, az összeget részben a Magyar Fejlesztési Bank és a balatonudvari önkormányzat, részben pedig öt magyar vállalkozó állja. „A tulajdonosok igyekeznek hazai és lehetőleg környékbeli vállalkozásokat bevonni a kivitelezésbe, hogy ezzel is támogassuk az itt lakó embereket” - mondta Sarlós Péter.
A hazai golfélet robbanásszerű fejlődésére számít Christy O’Connor Jr., ír származású golfbajnok és golfpályatervező is, aki eddig példátlan nagyságú ingatlanfejlesztésbe fogott 280 hektáros bicskei területén. Mint Kiss Ritától, a projekt sajtóreferensétől megtudtuk, a 250-300 millió eurós (közel 15 milliárd forintos) beruházásból nemcsak 18 lyukú versenypálya épül, hanem termálvizes wellnessközpont, több ezer négyzetméteres sportlétesítmény, a homokos strand mellett konferenciaközpont, ötcsillagos szálloda, lakópark, villaházak, társas- és ikerházak is. A befektetők a főváros és az autópálya közelsége miatt arra számítanak, hogy sokan kiköltöznek a golffaluba.
Ha megvalósulnak a tervek, ez a projekt lesz O’Connor Jr. negyvenedik saját tervezésű és építésű munkája, amely otthont ad a 2010-es első Hungarian Open golfversenynek. A sajtóreferens elmondta, az ír-magyar beruházók célja az, hogy a golffalu és a hozzá tartozó szolgáltatások megteremtésével Bicske a golfvilágban hasonló nemzetközi rangra tegyen szert, mint Mogyoród a Hungaroring és a Forma-1 által.