Vissza a tartalomjegyzékhez

Bagyarik Cecília
Forró rágógumi

Az egyik jobboldali hetilap igen szaftosnak szánt témát tálalt fel olvasóinak, amely szerint a főváros beszállt a szex- és horroriparba. A KDNP-s honatyákat úgy megdöbbentették a cikkben foglaltak, hogy azonnal vizsgálatot kezdeményeztek a Budapest Film Zrt. tevékenységével kapcsolatban.

A cikk megírását állítólag egy olvasói telefon indította el, amelyben a betelefonáló azt sérelmezte, hogy miként is kerülhetett a Budapest Film patinás logója bizonyos DVD-kiadványokra. Valóban meglepő, hogy egy deklaráltan értékközvetítést felvállaló cégcsoport miért adja a nevét erotikus és horrorkiadványok forgalmazásához. De legalább ennyire költői kérdés az is, hogy az ügy miért éppen Port Ferenc megbízatásának lejárta előtt került a jobboldali sajtó érdeklődésének középpontjába. A Budapest Film Zrt. vezérigazgatójának környezetéből ugyanis azt hallani, hogy a hamarosan megüresedő szék körül sűrűsödnek a bonyodalmak.

Miután a nyolcvanas évek vége óta szünetel a filmforgalmazás normatív támogatása, az elmúlt években a veszteséges artmozihálózat működtetését többféle forrásból igyekeztek finanszírozni a fenntartók. Az arthálózatot is üzemeltető Budapest Film Zrt. a Fővárosi Tanács V. B. Mozgóképüzemi Vállalatának jogutódjaként jött létre. A változatos tevékenységeket összehangoló társaság a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában maradt, de az általa létrehozott leányvállalatok működtetésébe már magántulajdonosokat is bevontak. A veszteségek kezelésére a cégcsoport a keresztfinanszírozási módszert alkalmazza: a máshol keletkező hasznot visszaforgatják az arthálózatba. Foglalkoznak többek között moziüzemeltetési eszközök, termek bérbeadásával, tanfolyamok szervezésével és lebonyolításával, valamint a most a sajtófigyelem fókuszába kerülő VHS- és DVD-eladásokkal is. Szintén a keresztfinanszirozás miatt tartották korábban fontosnak a Mammut I-II multiplex mozijának a megvásárlását. A komplexumot pár év múlva azzal az indoklással adták el, hogy már nem képes megtermelni az artmozik fenntartásához szükséges pénzt. Ekkortájt vetették fel többen, hogy a Budapest Filmnek és magának Port Ferencnek is nagy felelőssége van a régi mozik eltűnésében, mivel a kifogásolt időszakban több tucat moziingatlant értékesített a cég. Nyitott kérdés maradt viszont, hogy - a kiszámíthatatlanul érkező állami forrásokon kívül - honnan is kellett volna finanszírozni a veszteséges üzletágat. A fővárosi artmozik ugyanis 2006-ban 3,4 százalékos visszaesést mutattak. Az átlagosan számított évi 340 filmből manapság csupán párat nézünk meg moziban.


Rétvári Bence

A KDNP ifjúsági tagozatának valamiért pont most szúrt szemet a cégcsoport tevékenysége. Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, és Bagdy Gábor, a párt fővárosi frakcióvezetője együtt kezdeményeztek vizsgálatot a Budapest Film Zrt. ellen. Mint lapunknak elmondták, nemcsak a piaci tevékenységet, tehát a kiadott DVD-k tartalmát furcsállják, de a társaság tulajdonában álló ingatlanok magánosításának körülményeit is szeretnék pontosan kideríteni. Rétvári szerint annak a gyanúja is felmerülhet, hogy esetleg a közvagyon elherdálásával állunk szemben. Az évi több milliárd forintos árbevétellel működő zrt. legértékesebb, filmeket forgalmazó kft.-jének 40 százaléka „szervezetfejlesztéses privatizáció” keretében már Port Ferenc tulajdonában van - állítják az indítványozók a hetilapra hivatkozva. Bőhm András (SZDSZ), az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke az üggyel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a vezérigazgatóhoz hasonlóan ő sem látja sok értelmét a nem kizárólag közcélokat szolgáló vállalatok köztulajdonban tartásának. „Én egyértelműen privatizációpárti vagyok” - szögezte le. Az említett üzletrész a társaság közleménye szerint amúgy nem az ügyvezető, hanem a Budapest Film Zrt. tulajdonában van.
Az IKSZ vizsgálódásának tárgyát képezné továbbá a cég által kiadott pornó- és horrorfilmeket tartalmazó műsoros DVD-k kérdésköre is. Állításuk szerint ugyanis a Budapest Film Zrt. egyik kft.-je lassan egy éve pornófilmeket és kegyetlen jelenetekben gazdag horrorfilmeket tartalmazó műsoros DVD-ket is forgalmaz. Példaként a Hancúr Hotel és a Forró rágógumi című filmeket említették. A Budapest Film Zrt. vezetősége szerint a lejárató cikkben rengeteg valótlanság van, így helyreigazítást kértek az azt megjelentető laptól. Nyilatkozni pedig azért nem kívánnak az ügyben, mert nem akarják, hogy a cég nevét összefüggésbe hozzák a cikkben kifogásolt tevékenységekkel. Egyik vezetőjük annyit hajlandó volt elárulni lapunknak, hogy soha nem forgalmaztak pornót, az egyik kft.-jük által kiadott „Forró rágógumi” sorozat a hatos beosztású skálán a hármas osztályzatot kapta. A cikkben hivatkozott másik film, a Boogie Nights a pornóipar embertelenségét bemutató műalkotás, mely 1998-ban Golden Globe-díjat nyert és három Oscarra jelölték - áll a társaság közleményében. Ami a horrort illeti, azzal azért nincs baj a névtelenséget kérő vezető szerint, mert „bizonyos körökben teljesen elfogadott műfajnak számít”.