Vissza a tartalomjegyzékhez

Slaza
Elméleti magasugrás

„Több hivatalos helyről is megerősítették, hogy a mi pályázatunk nyert, csak előtte már túl nagy hátrányba kerültünk, amit nem tudtunk behozni.”
(Berzi Sándor, az MLSZ nemzetközi igazgatója)

Hölgyeim és Uraim!

Remélem, nem veszik szerénytelenségnek, ha kertelés nélkül a lényegre térve kijelentem: korunk, sőt feltehetőleg minden idők magasugró világbajnoka áll Önök előtt. Igen, én magam. Persze megértem, ha egyesekben talán kételyeket ébreszt nem feltétlenül a sportágban megszokott, mondhatni kissé tunya életvitelre utaló testalkatom, ha annyira szeretnék hallani a konkrét adatokat: 110 kilós a súlyom, mely 162 centiméteres magassággal párosul.
Nos, a magasugrásban beállítandó 270 centiméteres rekordom - melyet belátható időn belül senki még csak megközelíteni sem lesz képes -, tulajdonképpen azért várat magára évek óta, mert bár egyértelműen képes vagyok, sőt egyedül én vagyok képes annak megugrására, a megelőző időkben oly mértékű hátrányba kerültem, hogy azt mindezidáig nem lehetett behozni.
Kezdeném azzal, hogy amikor negyvenhat évvel ezelőtt jelentkezni akartam a Mackó-felsői Ugró SC soraiba, a szükséges tagsági bélyeget csupán azért nem tudtam megvásárolni, mert Margit néni, a pénztáros, aprópénz híján nem volt képes visszaadni a papír tízesből.
Ezt követően jöttek az iskolai bajnokságok, ahol ugyan nem indulhattam el, ám egybehangzó szakértői vélemények szerint indulásom esetén bizonyára győzök. Mindezek után a már megszokott sportkarrier következett számomra is: közép-, majd főiskolai bajnokság, városi-, megyei-, majd másodosztályú országos versenyek, később Európa- és világbajnokság, végül a minden sportoló álmaként számon tartott Olimpia. Felejthetetlen viadalok, melyeken önhibámon kívül nem indulhattam el. Persze, nincs is ember a világon, aki akár egyetlen szóval célzott volna bármikor is rá, hogy személyemben nem a világ első számú elméleti magasugróját tisztelné a sporttársadalom.
Hölgyeim és Uraim!
Ha körülnéznek a teremben, láthatják, hogy Önök között foglal helyet hazám miniszterelnöke, a sportot felügyelő miniszter asszony, a sportág csúcsvezetői. Tegnap láthatták a prezentációt, melyet hazám legkiválóbb elméleti kormányszóvivője vezetett, hallhatták honfitársamat, Charles Simonyit, amint a Föld körül keringő űrhajójából kérte Önöket, hogy nekem ítéljék oda a magasugrás világbajnoki címét!
Amint az 13 ezer oldalas pályázatomból is kiolvasható, teljes mértékig felkészültem a rekord megugrására, rendelkezem a szükséges infrastruktúrával úgy rövidnadrág, mint atlétatrikó és váltó zokni tekintetében, ráadásul hazám éghajlata messze a legalkalmasabb egy ilyen példa nélküli eredmény beállítására, nem is szólva a méltán világhírű Nap Tévéről - Sun Television -, mely felvállalta az esemény kizárólagos közvetítését.
Úgy érzem, mindent megtettem, innentől az Önök kezében van a döntés!