Vissza a tartalomjegyzékhez


Politikai nyomás nincs
Interjú Korodi Attilával, az új román környezetvédelmi miniszterrel

Frissen kinevezett miniszterként gondolom, már szembesült Verespatak ügyével. A környezetvédelmi hatástanulmányok engedélyezése során mennyire veszik figyelembe az Európai Unió iránymutatásait, a környező országok aggályait?
- Az engedélyeztetési folyamat során maximálisan törekszünk az unió legújabb környezetvédelmi direktívái alapján meghozni döntésünket, és figyelembe vesszük az uniós tagállamok iránymutatásait. A beruházót nemrég figyelmeztettük az uniós útmutatások alkalmazására, illetve azok megjelenésére az általuk benyújtott bányaprojektben.

Az RMGC iszonyú erős lobbitevékenységet fejt ki szinte minden fronton. Van-e ennek hatása az önök eljárására, befolyásolható-e a minisztérium ilyen úton?
- Egyértelmű, hogy a társaság médiakampánya nagyon intenzív, minden lehetséges eszközt igénybe vesz tevékenységének bemutatására. Nemrég tettem egyértelművé számukra és mindenki számára, hogy mindezek nem befolyásolják a minisztériumot az engedélyezés menetében. Hatezer kérdést kell, hogy megválaszoljanak, mielőtt a hatástanulmány vizsgálatát megkezdenénk. Számunkra az a döntő, hogy meg tudja-e válaszolni a vállalat a civil szférából, a tudományos világból, a környező országokból érkezett kérdéseket, ezután látunk hozzá a bányaprojekt környezetvédelmi hatástanulmányának elemzéséhez.
Környezetvédelmileg hosszú távú, magas fokú kockázatot jelent a Verespatakon alkalmazandó ciános technológia megvalósulása. Figyelembe veszik azokat az aggályokat, amelyeket a magyar fél vetett fel az eljárás kockázatával kapcsolatban?
- Igen, tisztában vagyunk a helyzet súlyosságával, megértjük az aggodalmakat, hiszen a régió középtávú fejlődésében meghatározó lehet a döntésünk. Körültekintően fogunk eljárni, hiszen nem lehet érdekünk a környezetkárosítás semmilyen áron.
A román politikai élet két vezetője, az államelnök és a miniszterelnök is hangoztatta már a beruházás hasznosságát. Nehezedik minisztériumára politikai nyomás a kérdés eldöntésében, hiszen 1600 tonna aranynak már jelentős politikai súlya van?
- Semmilyen nyomást nem észleltünk, az állam vezetősége nem avatkozik bele a munkánkba. A bányacég folytatja Verespataknak és környezetének felvásárlását, hiszen ha egyetlenegy telek is van, amelyik nem az ő tulajdona, nem adhatjuk meg az engedélyt. Úgy gondolom azonban, hogy ez az év lesz a döntő a beruházás sorsában, hiszen idén nyár elejéig kell válaszolnia a beérkezett kérdésekre a bányavállalatnak, döntés pedig ezután születik.