Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Ellenzéki megnyitás
Rendőrroham Putyin védelmében

Szemtanúk szerint több száz embert állított elő a rendőrség a két orosz fővárosban a múlt hétvégén, amikor ellenzékiek tüntettek Putyin elnök ellen. Bevitték Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnokot is, aki nem rejti véka alá elnöki ambícióit.

Szombaton a jelenlegi fővárosban, Moszkvában, vasárnap pedig a cárok egykori központjában, Szentpétervárott vonultak az utcára a Másik Oroszország ellenzéki tömörülés tagjai. A rohamrendőrség (OMON) mindkét esetben óriási erőkkel vonult ki, és gumibotokkal verte szét a demonstrációkat, miután egy adminisztratív döntéssel törvényen kívül helyezték azokat.
Moszkva központjában a Puskin téren akartak tüntetni az államfő politikájával elégedetlen ellenzékiek. A polgármesteri hivatalban azonban azt közölték velük, hogy azt a teret már lefoglalták egy Kreml-párti ifjúsági szervezet tagjai. Később az Egységes Oroszország hatalompárti szervezet ifjú aktivistái mégis a Veréb-hegyen demonstráltak, nem kis bosszúságot okozva a házasulandó moszkvaiaknak. Az orosz fővárosra nyíló gyönyörű kilátás miatt ugyanis az ifjú párok esküvőjük napján előszeretettel fényképezkednek a Lomonoszov Egyetemnél. Ezeken a fotókon szombaton nem a város panorámáját lehetett látni, hanem a kivonult rohamrendőrök felszerelését…
A Másik Oroszország hívei - a szervezők szerint mintegy kétezren - mégis megpróbáltak bejutni a Puskin térre, bár törekvésük nem járt sok sikerrel. A nagy számban kivonult rohamrendőrök ugyanis már kezdettől igyekeztek elszigetelni és kisebb csoportokra darabolni őket. A túlerőben lévő rendőrök akkor léptek akcióba, amikor az ellenzékiek megkezdték az „Elégedetlenek felvonulását”. Azt akarták ezzel kifejezni, hogy ellenzik Putyin gazdasági és szociális politikáját, főként pedig a demokratikus szabadságjogok korlátozását. A felvonulók a hírügynökségek beszámolói szerint azt skandálták, hogy „Putyin, távozz!”, és: „Új Oroszország kell!”