Vissza a tartalomjegyzékhez

Zsurkán Mariann
70 őrült év
Jack Nicholson sokszor alakította önmagát

Kevés olyan színész van, akinek pályáját ekkora figyelem kísérte volna, mint a minden évtizedben a Filmakadémia díjára jelölt Jack Nicholsonét. 13 Oscar-jelölés, 3 Oscar-díj és 7 Golden Globe-díj minden idők legnépszerűbb alakjává tették. Míg hollywoodi „iskolatársai” sorra kihalnak, addig a hetvenediket vasárnap ünneplő színész az újabb generációk számára is a szex, a drog és a rock ’n’ roll hármasát képviselő erős bástya maradt.

John Joseph Nicholson 1937. április 22-én született. Apja személyazonosságát egy később az életét feldolgozó újságíró nyomozta ki. Az olasz-amerikai komédiás apa, Donald Furcillo nem vetette meg a nőket, a városban hamar hírhedt lett „perc-házasságairól”. Ám az is lehetséges, hogy a nagy kavarodás közben mégsem ő, hanem anyja, June Frances Nicholson menedzsere, Eddie King a biológiai apa. Anyja angol-ír ősök keveréke, aki a változatosság kedvéért táncosnő volt.
Az iskolában a kis John volt az osztály bohóca. Legjobb barátjával, Danny DeVitóval tették színesebbé szüleik hétköznapjait, a barátságot a közeli rokonok közösen működtetett fodrászüzlete is fenntartotta. A nagyszülők úgy vélték, hogy helyesebb, ha lányuk a tánckarrierjét építi, s addig ők felnevelik a gyereket. A mit sem tudó Nicholson poronty már meglett férfiemberként, a Kínai negyed című film forgatása idején tudhatta meg - a Time magazin egyik oknyomozó riporterének jóvoltából -, hogy akit addig anyjának vélt, az tulajdonképpen a nagyanyja, a nővére pedig valójában az anyja. A csapást nagy nehezen kiheverte, és a későbbiekben megpróbálta kamatoztatni a gyengébbik nemről megtapasztalt újabb „kinyilatkoztatását”.