Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András
Francia kampányfinis
Jobban hisznek Sarkozynek

A franciaországi elnökválasztási kampány finisében egyik francia elnökjelöltnek sem kell a szomszédba mennie egy kis populizmusért: mind Nicolas Sarkozy, mind SÉgolČne Royal kampánya bővelkedik a teljesíthetetlen vagy éppen ellenőrizhetetlen ígéretekben. A választók, úgy tűnik, Sarkozynek hisznek jobban, mivel a jobboldali jelölt két héttel az április 22-én sorra kerülő első forduló előtt növelni tudta előnyét.

Nicolas Sarkozy, aki kampányának fő elemévé a biztonságot és a bevándorláspolitikát tette, néhány hete jelentette be, hogy győzelme esetén bevándorlásügyi és identitásügyi minisztériumot akar létrehozni. Ezt követően szólította fel Ségolčne Royal a híveit, illetve az összes franciát, hogy július 14-én mindenki tegye ki a nemzeti zászlót az ablakába, majd a régi szokással ellentétben választási gyűlésein az Internacionálé helyett a Marseillaise-t kezdte énekeltetni a hallgatósággal. Ezt követően jegyezte meg a szélsőjobboldali jelölt, Jean-Marie Le Pen egy tévéműsorban: a két nagypárt jelöltje tőle kölcsönöz kampányelemeket.
Az állandó médiajelenlét következtében a jelöltek egyre gyakrabban hibáznak és kényszerülnek magyarázkodásra: Nicolas Sarkozy egy újságban nyilatkozta azt, hogy a pedofília genetikai eredetű, Ségolčne Royal pedig egy tévéműsorban fejtette ki, hogy az Afganisztánban túszul ejtett franciák ügyében a nemzetközi közösségnek kell nyomást gyakorolnia a tálib kormányra (a külpolitikai ügyekben rendre tájékozatlannak bizonyult politikusnő figyelmét elkerülte, hogy a tálib kormányt ENSZ-felhatalmazással még 2001-ben megdöntötték az amerikai haderők).
Az elmúlt két hétben egyre személyeskedőbbé váló vita alakult ki a két jelölt között. A Gare du Nord állomáson kirobbant zavargásokat követően Ségolčne Royal és csapata igyekezett Sarkozyt úgy beállítani, mint akinek belügyminisztersége alatt a rendőrség brutálissá vált. Mint ismeretes, Párizs legforgalmasabb állomásán azt követően törtek ki a zavargások, hogy a rendőrség letartóztatott egy jegy nélkül utazó férfit, aki az őt megállító jegyellenőrökre támadt. A zavargásban részt vevők állítólag a rendőri brutalitás ellen tüntettek, de mindeközben szétvertek jó néhány kirakatot és a forgalmat jelző televízióképernyőket, romokat hagyva maguk után.
Sarkozy erre viszont azzal reagált a France 2 csatornán, hogy a baloldal és Ségolčne Royal nyilván a bliccelők és a zavargók oldalán áll. A szocialista jelölt ezt követően úgy érezhette, hogy nem kedvezett számára a zavargásról szóló vita, ezért kikérte magának, hogy őt Sarkozy a csalókkal szimpatizálónak titulálja. Sarkozy viszont úgy vélte, hogy Ségolčne Royal volt az, aki őt aljasnak nevezte. Ezt követően Royal újra támadt, a Canal+ kereskedelmi tévécsatornán kijelentette, hogy ő nem nevezte Sarkozyt aljasnak, „Sarkozy hazudott, egy hazug akar lenni a Köztársaság elnöke”.