Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. M.
Bakancsban a Bakonyba

A Bakony északi része a maga érintetlenségével kiváló hely egy nyugodt hétvégéhez. A legfőbb vonzerő itt maga a természet, a vadregényes táj.

A Bakony bővelkedik karsztjelenségekben, fővárosa, Zirc pedig gazdag látnivalókban: arborétuma - amely világszinten jegyzett - hazánk legmagasabban fekvő fáskertgyűjteménye. A vadregényes Bakony kirándulási lehetőségei Zirctől szinte karnyújtásnyira vannak: a festői Bakonybél, a cseszneki vár, a fenyőfői ősfenyves, a tési szélmalmok, a Cuha-patak völgye.
Induljunk el Vinyéről a híres cseszneki várromhoz. Erdei ösvényeken szeljük át a Zörög-hegyet, majd a Kőmosó-hegy szűk szurdokán keresztül érjük el a nevezetes várromot. De Vinye - Kőris-hegy - Bakonybél felé is folytathatjuk túránkat, melynek során erdő borította dombokon haladunk egyre csak emelkedve egészen a Bakony legmagasabb pontjára, a 709 m magas Kőris-hegyre. Rövid pihenés után a Márvány-völgyön keresztül ereszkedünk le Bakonybél faluba.
Ha Vinye és Csesznek felé megyünk, utunk a Cuha-völgyben vezet, ahol a kanyargó patakot többször is keresztezzük, míg végül megérkezünk az Aranyos-völgy bejáratához. Innen lassan emelkedve, az Aranyos-patak partján haladva érkezünk vissza a cseszneki várhoz.
Érdemes útba ejteni Pápát is, ott is az Esterházy-kastélyt, a Várkertfürdő vizében pedig kedvünkre felfrissülhetünk.