Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
ENSZ-riadó
Új jelentés a felmelegedésről

Politikai csatározások áldozatává vált az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága (IPCC) által készített jelentés összefoglalója. A független tudósok által kiadott jelentést csak éjszakába nyúló egyezkedések eredményeképpen fogadta el a testület, mivel a dokumentum első változata túl határozottan állította, hogy a globális felmelegedést az ember okozza.

Több mint 24 órás vita eredményeképpen született meg az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága által összeállított jelentés politikai döntéshozók számára készített 21 oldalas összefoglalója. A vita két fő ok miatt bontakozott ki. Egyrészt azt a megállapítást vitatták egyes országok - többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia (az első három a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója, az utóbbi a legnagyobb kőolajexportőr) -, hogy a felmelegedés egyértelműen az ember ipari tevékenységének következménye.
Ha ellenvetés nélkül tényként elfogadnák, hogy a felmelegedést az ember okozza, mindenkinek vállalnia kellene ezért a felelősséget, és egyértelmű lépéseket tenni a folyamat megállítása érdekében. A káros anyagok kibocsátásának csökkentése azonban óriási anyagi áldozatokat követel, ami viszont - ha csak átmenetileg is, de - visszafogja a gazdaság teljesítményét. Ezt pedig nem mindenki akarja felvállalni. A vita eredményeképpen született kompromisszumos megfogalmazás szerint csak „nagyon valószínű”, hogy a felmelegedés az ipari tevékenységgel függ össze.
A másik vitatott kérdés a felmelegedés várható mértéke volt. Az eredeti dokumentum szerint a Föld átlaghőmérséklete 2-3 fokkal (egyes becslések szerint akár 6 fokkal) is emelkedhet a század végéig. Ez pedig súlyosan érintené a növény- és állatvilágot, a fajok akár 30 százaléka is áldozatául eshet a klímaváltozásnak. A vita eredményeképpen ez a megállapítás kikerült a dokumentumból.