Vissza a tartalomjegyzékhez

Ekker Krisztina
Recept: húsvéti ízözön

Ízletes levest készíthetünk a húsvéti sonka főzőlevéből. Az ételt tanácsos csak az elkészítés után sózni, mivel a sonkalé már önmagában túl sós lehet, amelyen víz hozzáadásával könnyen segíthetünk.
Hozzávalók: 3-4 szál sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 2 csipet tárkony, 2 evőkanál liszt, olaj, 1,5 l sonkalé

Tavaszi karottaleves

Elkészítés: A megtisztított sárgarépát karikára vágjuk. Olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a répát, fűszerezzük tárkonnyal, és pár percig dinszteljük. Megszórjuk a liszttel, és még fél percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, és puhulásig főzzük. A tejfölt simára keverjük a tejszínnel és 1 deci forró levessel, majd az egészet a leveshez adjuk, és kis lángon forráspontig főzzük. Levesbetét helyett pirítóssal kínáljuk.

Bárány fűszeres köntösben, rozmaringos burgonyával

Aki a hagyományos ízekhez ragaszkodik, készítheti pulykamellből is!
Hozzávalók: 1 kg csontos báránygerinc-szelet, 3 gerezd fokhagyma, 2 cs. kakukkfű, 2 cs. tárkony, 2 cs. bazsalikom, só, 20 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, olaj a sütéshez

Elkészítés: A hússzeleteket klopfoljuk, besózzuk. A lisztet a tojások sárgáival, egy rész tejjel kézi habverő segítségével simára keverjük, hígítjuk a maradék tejjel, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk.
A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a fűszeres masszába. Az olajat felforrósítjuk, a hússzeleteket megforgatjuk a masszában, és közepes lángon világosra sütjük. A kisült húsokat papír kéztörlőre szedjük, tálalásig melegen tartjuk.
A köret hozzávalói és elkészítése: 1,5 kg burgonya héjában megfőzve, 1 dl olívaolaj, 1 citrom leve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kiskanál rozmaring, 1,5 kiskanál só. Az olajat összekeverjük a citromlével, a fűszerekkel, fokhagymával, a sóval. A burgonyákat héjastól négybe vágjuk, és megforgatjuk a fűszeres olajban. Tepsibe helyezzük őket, ráöntjük a maradék olajat, és 200 fokon ropogósra sütjük. Salátának készítsünk tzatzikit, ami reszelt uborka, fokhagyma és tejföl egyvelege.

Túrómousse

A „mousse” (hab) szó a desszert habkönnyű állagára utal, amit a tojáshab és a tejszínhab együttesével érünk el.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 1 ek joghurt, 4 tojás, 3 dl tejszín, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 30 dkg piros gyümölcs

Elkészítés: A tojások sárgáit habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a villával áttört túrót és a joghurtot. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd egy másik tálban a tejszínt is, és a kétféle habot felváltva, óvatosan „hozzáforgatjuk” a túróhoz.
A kelyheket negyedig megtöltjük gyümölccsel, és ráhalmozzuk a krémet. Fogyasztás előtt hagyjuk állni a hűtőben 2 órát.