Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. M.
Pirított dióleves és fánk

Íme, bor, sajt és dió, a gasztronómia „édes hármasa” egy levesbe sűrítve.

Hozzávalók: 1,2 l tyúkhúsalaplé, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg márványsajt, 5 dkg eidami sajt, 1,5 dl tejszín, 6 dkg tört dióbél (nem őrölt!), 2 dkg vaj, só, őrölt bors, friss vágott petrezselyem.
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, a kétféle hagymát és a tört diót együtt kezdjük el pirítani a vajon. Pirítsuk addig, hogy a dió is egészen sötét aranyló színt kapjon, mivel ez fogja megadni a leves jellegzetes, pirítottdió-ízét. Öntsük fel a tyúkhúsalaplével, és ha már forr, a kétféle reszelt sajttal főzzük tovább, amíg a sajt teljesen egyneművé válik a levessel. Végül szedjünk ki egy merőkanálnyit a forró levesből, keverjük össze a tejszínnel és a fehérborral. Dúsítsuk a levest a tejszínes keverékkel, és utolsó műveletként kis lángon forraljuk ki. Tálaláskor díszítsük apróra vágott petrezselyemmel! (E. K.)
DESSZERTJAVASLAT: Joghurtos fánk
Hozzávalók: 2 pohár barackos joghurt, 2 tojás, 25 dkg finomliszt, 2 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, citromhéj, a sütéshez olaj.
Elkészítés: A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a joghurtokat, citromhéjat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Olajat forrósítunk, majd evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát. A fánkokat sütés után papírtörlőre szedjük, és porcukorral meghintjük.