Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

OEP: Egymillió jogosulatlan

Áprilisban mintegy 150 ezer olyan ember kap majd levelet az OEP-től, akinek a pénztár nyilvántartása szerint soha nem volt jogosultsága térítésmentes egészségügyi ellátásra, mert vagy nem fizettek jövedelmük után járulékot, vagy ha fizettek is, munkaviszonyukat nem jelentették be. Közel 800 ezer embernél is csönget majd a postás: nekik év végéig kell tisztázniuk, milyen jogcímen jár nekik a térítésmentes egészségügyi ellátás.

Szégyentábla a csalókra

A Földművelésügyi Minisztérium szigorúbban büntetné az ehetetlen élelmiszereket árusító üzleteket, erről készítik most a törvénytervezetet. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan „táplálékot” áruló boltokat 30 napra azonnal felfüggesztenék, és szégyentábla kerülne rájuk. Ha valahol ismétlődne az ilyen jellegű probléma, akkor 60 napra zárnák be. A legsúlyosabb büntetés a működési engedély bevonása 1 évre.

Mobiltelefon időseknek

Az „élettelefon” (life phone) névre hallgató osztrák készülék olyan funkciókat tartalmaz, amelyek az idősebbek számára fontosak és nélkülözhetetlenek. A telefon képernyője óriási, közel hét centiméteres, hogy könnyebben lehessen látni, és a készülék gombjai is nagyobbak a szokásosnál, valamint hangját is jelentősen fel lehet erősíteni. A telefont a Cebit telekommunikációs kiállításon mutatták be először, és májusban kerül a boltokba világszerte.

Regadó: figyelmeztetés Romániának is

Figyelmeztető levelet intéz Romániához az Európai Bizottság a diszkriminatívnak tartott regisztrációs adó ügyében - jelentette be hétfőn Brüsszelben Kovács László adó- és vámügyi biztos. Ha a válasz nem lesz elfogadható a bizottság számára, a testület az Európai Bíróság elé is viheti az ügyet. A regisztrációs adó miatt egyébként már több EU-tagállam ellen indított bírósági eljárást a bizottság, Magyarországot tavaly el is marasztalták emiatt.

Kóka: 2011-2013 között lesz euró

Várhatóan 2011 és 2013 között kerül sor Magyarországon az euró bevezetésére, ehhez azonban szükség van egyebek mellett monetáris stabilitásra - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a hét elején. A miniszter közölte: kisebb államra és növekvő hatékonyságra van szükség. Cél a politikai, a pénzügyi, a gazdasági és a monetáris stabilitás elérése. Hozzátette: szigorú és hatékony irányítás kell a közpénzek kezelésére is.

Áprilistól gyógyszerárcsökkenés

Április 1-jétől mintegy 1100 gyógyszer árát csökkentik a cégek, azonban a betegek a támogatási rendszer sajátosságai miatt csak 900 gyógyszerért fizetnek majd kevesebbet. Az ármérséklés a leggyakrabban szedett gyógyszereket érinti, így például a vérnyomáscsökkentőket és az antiallergén termékeket, ez pedig éves szinten tízmilliárd forintos lakossági megtakarítást eredményezhet. Ezzel párhuzamosan 135 fantomgyógyszernek minősülő orvosságot is megszüntetnek.

Nem aggódunk az állásaink miatt

Itthon a megkérdezettek csaknem 70 százaléka biztos abban, hogy a közeljövőben is megőrizheti állását, és hasonlóak az adatok a környező országokban is. Az aktívan dolgozó európaiak 84 százaléka biztos abban, hogy képes lesz megtartani munkahelyét az elkövetkezendő hónapokban. Az unió régi tagországainak lakói általában optimistábbak, a listát Svédország, Belgium és Ausztria vezeti. A legrosszabb eredményt Szlovákia érte el: itt csak a válaszadók fele érzi biztosnak munkahelyét.