Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Buta kíváncsiság volt
Egy hónap után botlott az olasz kormányszóvivő

Romano Prodi olasz miniszterelnök szóvivője közölte, hogy nem mond le, amiért lefényképezték, amint egy transzszexuális prostituálttal beszélgetett.


Prodi és Sircana

Silvio Sircana, akit a múlt hónapban neveztek ki a kormány szóvivőjévé, egy nagyobb botrány középpontjában áll, amelyben lesipuskás fotósok gyaníthatóan hírességeket zsaroltak képeikkel.
Több olasz napilapban megjelent egy fénykép, amelyen a nős, kétgyermekes Sircana a gépkocsijából beszélget egy hiányosan öltözött, nőnek kinéző figurával, aki a járdán áll. A politikus nagyon szégyelli a fotót, és azt mondta, hogy „pillanatnyi buta kíváncsiság” vitte bele a dologba. A képet tavaly szeptemberben készítették paparazzik, akik eladták egy újságnak, de az nem hozta le. Sircana volt az, aki kérte a nyilvánosságra hozását, hogy tisztázza a helyzetet.
„Miért kellene lemondanom? Egy meg nem történt dologért? - kérdezte a La Stampa napilapban. - Nem feszíthetnek keresztre valakit az ilyen fajta ostobaságért” - tette hozzá. A botrány kihatással van a kormányra is, amelyet a családi értékek megsértésével vádol a jobboldali ellenzék és a katolikus egyház, mert készülőben van egy törvény, amely a házastársakéval egyenlő jogokat biztosít az élettársi viszonyban élőknek, és a homoszexuális pároknak.
„Sircana talán éppen a legmegfelelőbb szóvivő egy ilyen szégyentelen kormánynak” - jelentette ki a szélsőjobboldali Alessandra Mussolini. A botrány része egy bűnügyi nyomozásnak is, amelyben azt akarják kideríteni, hogy paparazzik tényleg zsaroltak-e felvételeikkel hírességeket. Sircana azt mondta, hogy belőle nem akartak pénzt kisajtolni a fényképért.