Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
E-mail botrány
Csoportosan elbocsátott amerikai ügyészek

Újabb heves politikai csatározás vette kezdetét az amerikai közéletben, miután napvilágra kerültek nyolc szövetségi ügyész elbocsátásával kapcsolatos e-mailek. A demokraták úgy vélik, politikai indítékból váltak meg az érintett személyektől. Az ügy felelősének Alberto Gonzales igazságügy-minisztert (aki az amerikai rendszernek megfelelően egyúttal a legfőbb ügyész is) tartják, akinek lemondását nemcsak demokrata, hanem egyes republikánus körökben is követelik. George W. Bush azonban továbbra is a posztján kívánja látni Gonzalest.

A demokraták a szenátusban és a képviselőházban ragaszkodnak ahhoz, hogy Bush elnök legfőbb tanácsadóit eskü alatt hallgassák ki a nyolc szövetségi ügyész elbocsátásával kapcsolatban. A képviselőházban szerdán szavazták meg a kihallgatásokra való felhatalmazást, a szenátus keddi szavazásának eredményeképpen pedig Gonzalest megfosztották attól a hatalmától, hogy a szenátus jóváhagyása nélkül a megüresedett helyekre ügyészeket nevezzen ki.
Bush elnök ezt megelőzően arra tett javaslatot, hogy a fehér házi hivatalnokok - konkrétan Karl Rove, Harriet Miers és két helyettesük - csakis magánszemélyként nyilatkozzanak a képviselőház és a szenátus bírósági bizottságai előtt. Az elnök ugyanis attól tart, hogy ha lehetővé teszik az eskü alatti tanúskodást, akkor az a különböző hatalmak szétválasztását illetően olyan precedenst teremtene, mely az elnöki intézménynek okozna kárt.
Az elnök abba is beleegyezett, hogy a Fehér Ház összes olyan dokumentumát és e-mailjét a kongresszus rendelkezésére bocsátja, melyek az Igazságügyi Minisztériummal kapcsolatosak.
Ugyanakkor Bush támogatásáról biztosította Gonzalest, akinek lemondását követelték a demokraták és néhány republikánus is, azért, ahogyan az elmúlt évben nyolc szövetségi ügyész elbocsátásának ügyét kezelte. Az érintett ügyészek egy része politikai korrupciós vizsgálatokat folytatott.
A demokraták szerint az elbocsátásoknak politikai indítékai voltak, Gonzales ezzel szemben kezdetben azt állította, hogy a teljesítményük miatt küldték el az ügyészeket. Ugyanakkor a hónap elején közzétett, az Igazságügyi Minisztérium és a Fehér Ház között folytatott
e-mail levelezés ellentmondott ennek az állításnak, és Gonzales nyilvánosan bocsánatot kért az ügy kezeléséért. Az e-mailekből kitűnt, hogy Bush volt kampányfőnöke, Karl Rove már 2005 januárjában fontolgatta, hogy nem kellene-e a bírókat Bush elnök második ciklusának kezdetén teljesen lecserélni, és ezért bizonyos mértékig együtt dolgozott Harriet Miers volt fehér házi tanácsadóval és Kyle Sampsonnal, Gonzales volt vezérkari főnökével, hogy néhány elbocsátást előkészítsenek. Egy esetben az Igazságügyi Minisztérium hivatalnokai elismerték, hogy azért váltak meg az ügyésztől, hogy egy olyan személynek készítsenek helyet, akit Rove támogatott.
A kongresszus több mint háromezer e-mailt fog átvizsgálni annak érdekében, hogy az elbocsátások tényleges körülményeire fény derüljön.
Bush elnök keddi nyilatkozatában azonban hangsúlyozta, hogy az ő feladata, hogy a szövetségi ügyészeket kinevezze, és ezért magától értetődő az is, ha le akarja váltani őket. Elmondta továbbá, hogy nem ért egyet azzal, ahogyan az ügyben eljártak, és a döntésekről a kongresszusnak beszámoltak, ugyanakkor leszögezte, hogy semmi jel nem mutat arra, hogy bárki bármi helytelen dolgot tett volna.
Amennyiben a felek nem jutnak egyezségre, a vita bírósági üggyé válhat, mely legvégül a Legfelsőbb Bíróság döntésén múlhat.