Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Tisztogat a Fidesz
Orbánt nem lehet büntetlenül kritizálni

A fővárosi Fidesz nemrég fegyelmi ügyekben döntött, melynek nyomán egy VII. kerületi tagot kizártak a pártból. A döntés nem okozott meglepetést, hiszen Deutsch-Für Tamás egykori kampányfőnöke, Hont András körül jó másfél éve „elfogyott a levegő”. A köztársaságielnök-választás után ugyanis Orbán Viktor politikáját kritizálta.


Fotó: Somorjai László

Hont Andrást (kis képünkön) nem nagyon izgatja a dolog, és mivel hivatalosan semmilyen értesítést sem kapott a kizárásáról, ezért nem is tud mit mondani az ügyről. Az egykori kampányfőnök szerint a Fideszt minősíti inkább az eljárás, hiszen párttársa, Gerebits Károly, aki az egész kizárást kezdeményezte, 1994-ben még szocialista színekben indult vele szemben
az önkormányzati választásokon.
A vád vele szemben az elnök méltatlan támadása volt, amely szerinte nevetséges, és ha ki is zárják a pártból, nem fogja megsiratni, és nem is fellebbez ellene.
A kizárás oka Hont András esetében az volt, hogy az elnököt kritikával illető mondataival hátrányt okozott a pártnak - mondta el lapunknak Kupper András, a Fidesz fővárosi elnöke. Az elnök szerint nem a kritikával volt gond, hiszen azt minden párttag megfogalmazhat. Nem tárta fel azonban, hogy mi vezetett végül döntésükhöz. Elsőfokú ítélet született az ügyben - mondta -, van lehetőség a fellebbezésre, az érintettel pedig írásban közlik a határozatot.
A pártban már korábban is zajlott tisztogatás az átszervezés leple alatt. Az akkori akciók során a polgári körökre támaszkodva, kizárólag az elnökhöz hű pártszervezetek jöttek létre, sok esetben új választókerületi elnökök vezetésével. Az átszervezések áldozatai ismert országgyűlési képviselők, vagy egykori alapítók voltak, megszűnt a megyei Fidesz-szervezetek és irodák hálózata is, ezzel együtt a szervezeteket irányító Áder János befolyása, aki elsősorban a kulisszák mögött fogalmazta meg kritikáit elnökével szemben. Ádert ugye nem lehetett megbuktatni, ezért előbb elvették tőle a központi adminisztráció vezetését, majd Navracsics Tibor irányításával meg is szüntették azt. Az új kabinetfőnök felállította az új választókerületeket, és tudatta a vesztes képviselőkkel, hogy „nincs tovább”, mást keresnek a helyükre. Az új jelöltek mindegyikéről személyesen Orbán Viktor döntött. A csereberék nemcsak a jelölteket, hanem azokat a régi párttagokat is érintették, akik az adott helyen addig a Fideszt képviselték, így mára elég sok érdeksérelmet elszenvedő pártkatona vár a visszatérés lehetőségére.
De kegyvesztett lett Németh Zsolt, Illés Zoltán, Frajna Imre, Végh László, Tirts Tamás, Juharos Róbert, Sasvári Szilárd is, akiket ugyan nem zártak ki a pártból, de számukra is érzékelhető módon egyszerűen „ejtették” őket. A távozás mellett döntött az egykori szolnoki polgármester, Várhegyi Attila is, pedig személyesen irányította a választóköri elnököket. Ám a választóköri elnökség sem nyugdíjas állás, ha valaki nem teljesít, nem foglalkozik eleget a kerületeivel, hamar megválnak tőle. És persze voltak olyanok is, akik a botrányaik miatt voltak kénytelenek elhagyni a pártot. Ilyenek a garázdaság miatt margóra került Körömi Attila, vagy a szombathelyi nyelvvizsgaügyéről elhíresült polgármester, Szabó Gábor, a náci egyenruhában fotózkodó Gyenge Zsolt, aki a terézvárosi pártszervezet alelnöke volt, illetve a köztévé ostromában részt vevő Gozsó Oszkár is.


Hont András

A Fideszben zajló tisztogatás során a szóba jöhető másik legsúlyosabb vád a „szocialista mutyizás”. Az önkormányzati választások óta szinte megbocsáthatatlan, ha valamelyik helyi Fidesz-vezér a szigorú értelemben vett szakmai munkán túl szóba áll szocialista politikusokkal. Nem egy vidéki fideszesnek ezért küldtek „selyemzsinórt”. Fideszes forrásunk állítja: ma is figyelik őket. Elmondása szerint ezért nem tudtak dűlőre jutni a regionális fejlesztési tanácsokban, pedig több kompromisszumos megoldás is kínálkozott baloldalról. A Navracsics vezette kabinet még így sem bízik a megyei bandériumokban; regionális vezetőket állított föléjük, akik egyedül az elnök felé tartoznak beszámolási kötelezettséggel.
Fő a bizalom, és az elnök felé való feltétel nélküli hűség - mondja egy vidéki Fidesz-vezető. A bukás mélyen be van kódolva a rendszerbe. Élő példa erre a választási patthelyzetet hozó Heves megyei közgyűlésben történt árulás. Kövér László választmányi elnök szinte azonnal levonta a fenyegető tanulságot: még nagyobb körültekintéssel kell kiválasztani azokat az embereket, akiket a párt a választók bizalmába ajánl. Az eset óta még komolyabban figyeli a párt felső vezetése a kritikus hangokat, és a közelgő tisztújítás előtt szigorúan zárja sorait, nehogy kellemetlen meglepetésekkel szembesüljenek tavasszal.