Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
A kerekasztal lovagjai
Mégis beszállt az ellenzék

Mégiscsak részt vesznek a Fidesz vezette költségvetési bizottság szakértői a Gyurcsány Ferenc által elindított szakmai vitafórumon. A legnagyobb ellenzéki párt saját korábbi kijelentését bírálta felül, miszerint nem működik együtt a „hiteltelen” miniszterelnökkel.


Chikán Attila

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még február elején, a „Magyarország holnap” konferencián kezdeményezte annak a három reformkerekasztalnak a létre hívását, melyek keretében a nyugdíj, az oktatás, illetve a versenyképesség területén dolgoznak majd ki hosszú távú programokat. Gyurcsány ígérete szerint a munka politikamentes lesz. Bár a jelölésben a kormány és maga a miniszterelnök is részt vett, az illetékes országgyűlési bizottságok, az MTA, munkaadói és munkavállalói érdekvédők, valamint szakmai szövetségek mellett, a munkacsoportok vezetői és tagjai elismert szakemberek lettek, köztük olyanok is, akik a Fidesz holdudvarához tartoznak. A nyugdíjrendszerrel foglalkozó bizottság élére Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Intézet vezérigazgatója (a Fidesz korábbi tanácsadója) került. Az oktatási testületet Fazekas Károly, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének igazgatója vezeti, a szakértők között pedig ott van Hankiss Elemér szociológus, aki a közelmúltban éppen egy Fidesz-rendezvényen szólalt fel. A versenyképességgel és adórendszerrel foglalkozó kerekasztal munkáját Török Ádám, a Kaposvári Egyetem professzora koordinálja, aki egyebek között Chikán Attilával, az Orbán-kormány volt gazdasági miniszterével dolgozik együtt.


Király Júlia

Mindezek ellenére az Országgyűlés fideszes vezetésű költségvetési bizottsága nem élt a jelölés lehetőségével. A bizottság elnöke, Varga Mihály ezt azzal magyarázta, hogy tartja magát ahhoz a korábbi Fidesz- direktívához, miszerint egyetlen fórumon sem vesznek részt, amelyet a „hiteltelen” miniszterelnök kezdeményez. Ehhez képest nem várt fordulat volt, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor az InfoRádióban bejelentette: „Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának szakértői mégis részt vesznek a reformkerekasztalok munkájában, mégpedig a nyugdíjról és a versenyképességről szervezett vitán fejtik ki álláspontjukat.” Többszöri megkeresésünk ellenére sem a frakcióvezető, sem Varga Mihály, sem pedig Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért változott meg pártjuk álláspontja. Navracsics rádiónyilatkozatában annyit mondott, hogy a miniszterelnök kezdeményezése nagyban hasonlít a Fidesz által még januárban elindított „Jövőnk - a Fidesz vitafóruma” sorozatra. „Számomra teljesen érdektelen, hogy kié volt az ötlet, a lényeg, hogy miután a Fidesz szakértői is részt vesznek a munkában, esély nyílhat a későbbi politikai konszenzusra is” - fogalmazott lapunknak Király Júlia, a nyugdíjkérdéssel foglalkozó kerekasztal vezetője. Hangsúlyozta: ígéretét vették a miniszterelnöknek, hogy a politika nem fogja befolyásolni a munkájukat, és tapasztalatai szerint eddig úgy tűnik, ez így is lesz.
A bizottság a héten ült össze először, munkatervük másfél évre szól. Király Júlia elmondta, az egyik legfőbb probléma a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, hogy míg a társadalom aktív rétege sokallja a nyugdíjjárulékok terheit, addig az idősek jó része még a minimum életfeltételeket is alig tudja biztosítani a nyugdíjából. A szakértő szerint a felmerülő kérdésekre, problémákra - foglalkoztatási és jövedelemviszonyok, az állam szerepe stb. - nem adható rapid válasz.


Hankiss Elemér

Hankiss Elemér megkeresésünkre elmondta: örül annak, hogy végül a Fidesz szintén delegált szakértőket, hiszen az ország csak konszenzus által tud kilábalni a jelenlegi helyzetből. Az oktatási kerekasztal munkájával kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni.