M. R.
Marokkói sárgarépa-saláta
Hozzávalók két személyre: 4 sárgarépa, 1 kk. kömény, fél citrom leve, friss
korianderlevél, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj
Megtisztítjuk, felkarikázzuk a sárgarépát kb. 3-4 mm széles darabokra, majd
egy lábosban kevés vízzel és csipet sóval negyed óra alatt puhára pároljuk.
Szűrőkanállal alaposan lecsepegtetjük a répát, majd egy serpenyőben, kevés
felforrósított olívaolajon átforgatjuk, miközben hozzákeverjük a köményt és a
citromlevet. A lábost levesszük a tűzről, majd a keverékhez hozzátesszük a friss
koriandert és a félbevágott fokhagymagerezdeket is. Az így kapott mixet a
serpenyőben hagyjuk teljesen kihűlni - néha megkevergetjük -, hogy az ízek jól
összeérjenek. Önálló salátaként, de halak vagy szárnyasok köreteként is kitűnő.
Vigyázat: aki nem szereti a köményt, az inkább ne próbálkozzon az
elkészítésével, mert a gourmandok szerint az adja az egyedülálló ízt benne.