Vissza a tartalomjegyzékhez

Ferge Alexandra
Imádkoznak értünk
Nemzetmentő ökumenikus összefogás jobboldalon

Mintegy 300-400 érdeklődő részvételével zajlott szerdán az Összefogás Pécsért és az Élő Pécs Társaság által rendezett ökumenikus imaest. Az Ima Európáért és a nemzetért címet viselő rendezvény apropója a március 21-ei dátum, Benedek napja, mivel a szervezők őt tartják Európa védőszentjének. A meghívott előadók: Tőkés László és Balog Zoltán arra keresték a választ, hogy formálható-e a magyar valóság imádkozás által.


Tőkés László

Az estén elsősorban elkötelezett jobboldali érzelmű családosok, fiatalok és nyugdíjasok vettek részt, többen kokárdával is kifejezték honfiúi érzelmeiket. A himnusz eléneklése után Balog Zoltán református lelkész, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnöke, Orbán Viktor „lelki iránytűje” nyitotta meg az estét Lehet- e beavatkozni országunk közügyeibe saját imáinkkal? című előadásával. „Egy olyan időszakában vagyunk az újkori demokrácia történetének, hogy ha nem avatkozunk be a saját sorsunk irányításába, az ezzel kapcsolatos döntésekbe, akkor mások fognak helyettünk dönteni. És ez nem biztos, hogy a lehető legjobb lesz” - vélekedett a honatya; és rávezette hallgatóságát, hogy mindenkinek azzal kell beavatkozni a közügyek irányításába, amije van. „Nekünk keresztényeknek, zsidó hívő embereknek az imádság a legfontosabb eszközünk, amely által segíthetünk országunk mai helyzetén” - érvelt a katolikus Garadnay Balázs általános püspöki helynöknek és Schönberger András főrabbi uraknak is címezve mondandóját. Miközben beszédét folyamatosan megszakította a lelkes hallgatóság tapsvihara, váratlan fordulattal a szabadságharc hősei kerültek terítékre, és velük párhuzamba állítva a bátor megemlékezők. „Büszkék lehetünk magunkra, mivel győztünk március 15-én. A magyar embereket nem lehet megfélemlíteni, mindenki elmondhatja véleményét, megünneplik az ünnepüket akkor is, ha azt tanácsolják nekik, hogy maradjanak otthon. Ez egy nagyon fontos győzelem volt. Imádkozzunk és dolgozzunk együtt. Az életszemléletünknek ebbe az irányba kell elmozdulnia” - fogalmazott a lelkész aktív fohászokra buzdítva minden egyes résztvevőt, és óva intette őket attól, hogy a politika túlzottan rátelepedjen az életükre. A politika sokkal fontosabb annál, hogy kizárólag profi politikusokra bízzuk - így Balog -, az a dolgunk tehát, hogy „Isten színe elé vigyük imáinkban az ország helyzetét, fontos, hogy a politikáért, az ország jövőjéért imádkozzunk”. Mivel megítélése szerint az „igazság” nincs a birtokunkban, meg kell találnunk, méghozzá a közös keresztény hagyományokat követve. A képviselő kiemelte előadásában: több képviselőtársával együtt szeretnék elérni, hogy a népszavazás a jövőben 25 százalék plusz egy szavazattal már eredményesnek minősüljön, és ígérete szerint ehhez minden szükséges és elérhető eszközt igénybe fognak venni. Zárszavában összefogásra szólított fel: „Aktívan vegyünk részt országunk szellemi életének javításában!”


Balog Zoltán
Fotók: Vörös Szilárd

A stafétát Tőkés László királyhágó-melléki református püspök vette át. A régi lemez újra felzendült: mennyire rosszul esett az erdélyi magyarságnak, hogy 2005-ben eredménytelen lett a népszavazás. Tőkés beavatta az egybegyűlteket, hogy a maga részéről mindent megtesz azért, hogy ennek romboló hatását ne lehessen érezni az országban. „Biztos vagyok benne, hogy ha Orbán Viktor lett volna hatalmon, akkor a szavazás más eredménnyel zárul” - tárta fel, hol került porszem a gépezetbe, majd mindenkit biztosított, hogy legközelebb „imádsággal és szellemi munkával” mindezeket az akadályokat le tudjuk győzni. A püspök nem fukarkodott a bókokkal, mikor Pécs 2010-es nagy lehetősége, Európa Kulturális Fővárosának tiszte került szóba. Ám rögtön egy általa visszásnak ítélt körülményre is rámutatott, nevezetesen arra, hogy a NATO el akarja venni a pécsiektől a Tubes-hegyet. „Szurkolók lelkesedésével néztem a televízióban, ami a Tubes-hegy megvédésével kapcsolatban történt. Látják, ilyen ellentmondásos a mi európai tagságunk is” - magyarázta az összefüggéseket kétségbeesetten kereső hallgatóinak.
A református méltóság itt látta elérkezettnek a pillanatot, hogy jelezze: bármily’ erős is az elvárás vele szemben, semmiképpen sem vállalhatja a köztársasági elnöki címet, mivel továbbra is Erdélyhez ragaszkodik. Viszont ha már szóba került az unió, akkor tudjuk meg, hogy Magyarország állapota rosszabb lett 2004. április 1-je óta, és szerinte az alávetettség tekintetében nincs nagy különbség a korábbi, Szovjetunióhoz fűzött gyarmati sorsunkhoz képest. „Ne tekintsük úgy európai mivoltunkat, mint egy befejezett múlt eseményét” - szólt a püspök, hozzátéve, hogy az európai csatlakozás csupán egy folyamat, ezért nem szabad elkeserednünk, még ha rossz döntésünk „az 50 éves kommunizmus ártó következménye is”.
A rendezvényt ökumenikus ima zárta.