Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Két csontváz, egy kripta
Hamisítók a Jézus elveszett sírja filmesei?

Alig mutatták be, máris kiderülhet, hogy egy hamisítványra építették teóriájukat a Jézus családjának állítólagos sírját bemutatató film készítői. Stephen Pfann (képünkön), a jeruzsálemi Szentföld Egyetem írásszakértője határozottan cáfolta James Cameron és Szimcha Jakobovici állításait, melyek heves tiltakozásokat váltottak ki az elmúlt időszakban szakmai és vallási körökben egyaránt. A Discovery Channel időközben a kritikák ellenére tudományos szenzációként mutatta be a Jézus elveszett sírja című filmet.


Stephen Pfann

A tudós elemzésében részletesen kifejti, hogy a kérdéses síron található felirat korántsem bibliai vagy egyházi hagyományban szereplő személyt jelöl, a film két készítőjét pedig hamisítónak titulálja.
Pfann, aki egyébként felbukkan a filmben is, a felirat alapos átvizsgálása után megállapította, hogy a „Mariamne, a mester” felirat egyáltalán nem szerepel rajta, hanem az írás két névből áll, melyek minden valószínűséggel két különböző kézírásból származnak. Az első szó, a „Mariamne” írásmódja inkább a hivatalos görög írásra emlékeztet. Ehhez képest később kerülhetett rá a felirat második része, melyet másféle folyóírással tettek hozzá. Pfann azt is elmondta, hogy a „kai Mara” felirat azt jelenti, hogy „és Mara”, amely a Martha név egyik változata.
Pfann olvasata szerint a csontláda semmiképpen nem „Mária, a tanító” csontjait tartalmazza, hanem két asszonyét, akiket nem ugyanakkor tettek a sírba. A felirat második fele akkor készült, amikor a másik nő csontja is a ládába került. Korábban a professzor közzétett egy listát is az egyetem weboldalán, mely az akkoriban leggyakrabban előforduló neveket tartalmazta. Pfann mindezek alapján úgy véli, a sírládák ezért sem Mária Magdalénához, sem egyik bibliai szereplőhöz nem köthetők.
Jakobovici azonban továbbra is amellett kardoskodik, hogy a filmbeli értelmezés sem légből kapott, mivel korábban más kutatók is ezen az állásponton voltak. Pfann szerint azonban az eredeti értelmezések helytelenek voltak, a film pedig „ostobaságokat” állít a tényekkel kapcsolatosan.
Annak ellenére, hogy a tudósok döntő többsége nevetségesnek tartja a dokumentumfilmben elhangzottakat, a film bemutatóját a Discovery Channelen március 4-én több mint négy- millióan látták. A filmhez kapcsolódó könyv, melynek címe Jézus családi sírja, a New York Times sikerlistáján a doku-bestsellerek között a 6. helyre ugrott. Pfann szerint James Cameron a tudományos fikció nagy guruja, aki Szimcha Jakobovicivel egy „magasabb szintre” lépett ezen a területen. „Egy kicsi tudománnyal egy jó kis mesét lehet kihozni, amiből lesz egy újabb Terminátor vagy Brian élete.
Jakobovici és társai azonban ennél hevesebb kritikákban is részesültek: egyesek a filmet „archeo-pornónak” titulálták.