Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Phenjan feltételeket szab

Észak-Korea továbbra is elkötelezett a februárban elfogadott atomleszerelési egyezmény végrehajtására, azonban kéri, hogy még ennek végrehajtása előtt oldják fel az ellene korábban életbe léptetett embargót - nyilatkozta Mohamed El-Baradei, az ENSZ atomenergia-ügyekért felelős intézetének vezetője, akinek pekingi látogatása - négy év óta az első - új kapukat nyitott a korábban teljesen elszigetelt országgal való kapcsolatokban.

Le Pen indulhat

Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus nehezen, de megszerezte azt az ötszáz támogató nyilatkozatot, amely szükséges ahhoz, hogy az áprilisi elnökválasztásokon elnökjelöltként részt vehessen.

Tarol az AIDS

Dél-Afrika új AIDS-ellenes programot indított, mivel a korábbi kormányprogramok hatástalannak és túl drágának bizonyultak. Az afrikai országban naponta 1400 új HIV-fertőzött van, ezren pedig meg is halnak AIDS-ben. Az új program célja a megbetegedések számának 50 százalékos csökkentése.

Kevesebb merénylet

Bagdadban ötödére csökkent az öngyilkos merényletek áldozatainak száma, miután az iraki rendőrség az amerikai hadsereg támogatásával komoly megtorlási akciót indított a múlt hónapban. A városon kívül azonban megnövekedett a támadások száma, mivel a gerillák taktikát változtattak, kihasználva, hogy az iraki és az amerikai erők a fővárosra koncentráltak.

Sikeres kényszerleszállás

Hatvan utassal a fedélzetén az orrán landolt az a Bombardier DHC-8 utasszállító, mely a japán Kochi reptéren hajtott végre kényszerleszállást, miután első futóműve nem nyílt ki. A pilóta a gépet a hátsó kerekekre tette le, majd miután a jármű kellőképpen lelassult, lerakta annak orrát is anélkül, hogy - kisebb szikrázásoktól eltekintve - súlyosabb kár keletkezett volna.

Brit atomfegyverkezés

Tony Blair brit miniszterelnök még távozását megelőzően meg akarja szavaztatni a brit parlamenttel az ország nukleáris fegyverarzenáljának felújítását, mivel úgy véli, az országot valós veszély fenyegeti Irán, Észak-Korea és egyéb „nukleáris terroristák” részéről. Ehhez várhatóan ellenzéki szavazatokra is szüksége lesz, mivel saját pártján belül erős az ellenállás az elképzeléssel szemben.