Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Megfélemlített áldozatok
A CNN vezető újságíróját is zaklatták az egyházi iskolában

A CNN vezető hírolvasója, Thomas Roberts húszévnyi hallgatás után nyilvánosság előtt vallott arról, hogy tizenéves korában szexuális zaklatás áldozatává vált. Az elkövető egy katolikus pap volt, akit ötéves börtönbüntetésre ítéltek, melyből mindössze tíz hónapot töltött le.


Thomas Roberts

Roberts abba a katolikus iskolába járt Baltimore-ban, ahol Jeff Toohey atya igen nagy népszerűségnek örvendett, az odajáró fiúk barátjuknak és mentoruknak tekintették. Roberts akkor került „szorosabb” kapcsolatba a pappal, mikor szülei az 1980-as évek közepén elváltak, és az ezzel járó változások miatt őt a paphoz küldték „tanácsadásra”. A molesztálás ekkor kezdődött, és három éven át tartott, mely során Roberts öngyilkossági kísérletet is elkövetett. Elmondása szerint azért nem merte az ügyet nyilvánosságra hozni, mert félt. A nyíltan homoszexuális riporter azonban egy évvel a jogi eljárás lezárta után most kész részletesebben is beszélni az esetről.
A per eredményeképpen az egykori papot 2006 februárjában ötéves börtönbüntetésre ítélték, melyet később tizennyolc hónapra enyhítettek, és ebből is csak tíz hónapot kellett a rácsok mögött ülnie, a hátralévő nyolc hónapot háziőrizetben töltheti. Toohey bűnösnek vallotta magát a bíróságon, és bocsánatot is kért áldozataitól.
Nem Roberts volt az egyetlen fiú, aki Toohey zaklatásának áldozatául esett. A pap ellen 1994-ben egy másik iskola volt diákja emelt vádat molesztálás miatt. Michael Gales keresetét annak idején elutasították, mivel az állami törvények szerint a magánjogi pereket az állítólagos incidenseket követően három éven belül kell benyújtani.
Ám az iskolában sem ez volt az első eset, hogy szexuális visszaéléssel vádoltak meg ott dolgozókat. A hetvenes években Laurence Brett lelkész ellen legalább tizennégy végzős diák tett panaszt molesztálás miatt. Az iskola vezetése azt is beismerte, hogy egy olyan harmadik személy ellen is vádat emelt két korábbi diák, akiről az iskola korábban egy, a gyermekek tanulását segítő programot is elnevezett.