Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Futball-unió

Az Európai Unió 2007. március 25-én ünnepli 50 éves fennállását. Az unió PR-szakemberei a legnépszerűbb európai labdajátékot, a futballt választották az unió unalmas intézményrendszere iránti figyelemfelhívás érdekében.

Az 50 évvel ezelőtt ratifikált Római Szerződés megünneplésére az egyik legnevesebb európai sztárcsapat, a Manchester United (MU) és az Európa legjobbjaiból álló válogatott (Europe XI) játszott a híres Old Traffod Stadion gyepén március 13-án. A Europe XI csapatkapitánya a világon egyik legnépszerűbb európaiként David Beckham lett volna, de sérülése miatt csak a lelátóról nézte az eseményeket. Beckham hatalmas ováció közepette a szünetben szólt néhány mondatot arról, hogy milyen sokat köszönhet egykori klubjának, a MU-nak. Az Europe XI trénere a világbajnok olasz válogatott exkapitánya, Marcello Lippi volt. A Europe XI-ben Olaszország legjobbjai közül Zambrotta, Gattuso, Pirlo és Materazzi is a pályán volt, a liverpooli különítményt Steven
Gerrard vezette.
A MU, a Premier League élcsapata szintén évfordulót ünnepelt, március 13-án volt 50 éve, hogy a klub az európai labdarúgó-bajnokságokban először szerepelt. 1957-ben kezdtek bemutatkozni Európában a szigetország remek futballistái, de 1958-ban egy tragédia törte meg a szárnyalást, egy müncheni légi balesetben nyolc MU-játékos életét vesztette. A csapat újjáépítése ezután évekig tartott, de a legendás Matt Busby menedzselésével a MU 1968-ban Európa legjobbjaként Európa Kupát nyert.
A szokatlanul népszerű uniós sajtótájékoztatón Bobby Charlton, a müncheni légi katasztrófa túlélője, a MU későbbi sztárja Michel Platini UEFA-elnök oldalán méltatta a találkozó jelentőségét. José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök a sajtótájékoztatóra a 27-es számú mezben érkezett, jelezve, hogy az EU-ban már 27 tagállam van.
A mérkőzés a MU 4-3-as győzelmével végződött. Az első félidőben a játék a MU-nak köszönhetően pörgős volt, a második félidő inkább egy edzőmérkőzésre hasonlított, de legalább sok gólt láthatott a hetvenkétezer néző.
Zinedine Zidane nem élt a számára felkínált „magas labdával”, és nem jött el, hogy kibéküljön és egy csapatban focizzon az általa a vébédöntő hevében lefejelt Marco Materazzival.