Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Kamikázehadsereg

Öt évvel az afganisztáni háború után a legyőzöttnek hitt tálibok újra támadásba lendültek. Dadullah mullah tálib parancsnok a brit Channel Four csatornán és az al-Dzsazíra televízióban is azt nyilatkozta: több ezer harcos vár arra, hogy öngyilkos merényleteket hajtson végre az afgán kormányerők és az országban állomásozó NATO-erők ellen.

„Az amerikaiak elvetették a magot, amelyből hosszú ideig fognak aratni. Bosszút állunk rajtuk, Afganisztánban és azon túl is” - jelentette be a brit csatornán a 41 éves, pastun származású Dadullah, aki még 1994-ben csatlakozott Omar mullah mozgalmához. Állítása szerint több száz önkéntes jelentkezett öngyilkos merényletek végrehajtására, de szintén százak vannak a „várólistán” is. Tavaly a tálibok valóban aktivizálódtak: négyszeresére nőtt az öngyilkos merényletek száma, az útszéli robbantások száma pedig megduplázódott.
A mullah fenyegetése alapján idén a NATO-erők az eddigi legvéresebb tavaszra számíthatnak. Az al-Dzsazírának adott interjújában Dadullah azt állította, hogy a terroristák új fegyverszállítmányt kaptak, amelyek között helikopterek kilövésére alkalmas rakéták is vannak. „A tálibok a barlangokban és a hegyekben készülnek a harcokra. Hatezer harcos áll a külföldi erők elleni bevetésre készen, de számuk szükség esetén elérheti a tízezret is - tette hozzá Dadullah. - Minél több zsidó és keresztény katona harcol ellenünk, annál több afgán csatlakozik majd hozzánk.”
Közben Nagy-Britannia bejelentette, hogy megerősíti az Afganisztánban állomásozó csapatait, és arra szólította fel a többi NATO-tagországot is, hogy teljesítsék afganisztáni vállalásaikat, különben az eddig elért sikerek is elveszhetnek. A jelenlegi 35 ezer fős NATO-kontingenshez a veszélyesebb, déli Helmand tartományban állomásozó britek eddig 5000 fővel járultak hozzá. A Dadullah által jelzett fegyverszállítmány egyes források szerint szovjet gyártmányú, hordozható, légi célpontok ellen alkalmazható SAM - 7-es rakétákat jelent, amelyeket a tálibok még 2005-ben szereztek be. A rakéták helikopterek kilövésére alkalmasak. Tény, hogy az amerikaiak szokatlanul sok helikoptert veszítettek el az utóbbi időben Afganisztán és Irak területén is. (Az elfeledett háború. Hetek, 2007. február 2.)
Dadullah állítása szerint rendszeres kapcsolatot tart fenn Oszama bin Ladennel, bár személyesen ritkán találkoznak. Egyes források szerint azonban a tálibok szorgalmasabban keresik Pakisztán kegyeit, mint bin Ladenét, mivel felismerték: harci módszereikkel ugyan jelentős károkat tudnak okozni, de áttörő győzelmet csak akkor tudnak elérni, ha egy atomhatalom támogatását is maguk mögött tudhatják. Ha a tavaszra tervezett tálib offenzívát Iszlamabad „láthatatlan keze” is megtámogatja, a NATO-t akár béketárgyalásokra is kényszeríthetik, amelyeken Pakisztán elérhetné, hogy Afganisztánban olyan kormány jöjjön létre, amely szövetségesének tekinti Pakisztánt.