Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Gráf osztja a pénzt
– mondja Jakab István fideszes képviselő, a Magosz elnöke

Jönnek a gazdák Budapestre?
- Nyugodjon meg, a gazdák a határba készülnek, nem a Kossuth térre.
A gazdák azt várják, hogy azok, akik a kormányrudat fogják, az ő javukat is szolgálják döntéseikkel. Ha nem rabolják le állami segédlettel a földjüket, a gazdaságukat, ha hozzájutnak azokhoz a forrásokhoz, amelyek jog szerint megilletik őket, és nem egy szűk csoportot részesít előnyben a kormány a rendelkezésére álló jogi eszközökkel, akkor a gazda otthon marad. De ha kisemmizik őket, akkor arra egyértelmű választ adnak. Tüntessék el végre a térről az ő kirekesztésüket jelző korlátokat, mert innen már csak egy lépés, hogy szögesdrót kerüljön a tetejére!


Jakab István kordonbontás közben

Mit szól azokhoz a pletykákhoz, amelyek szerint Orbán Viktor nem kevéssel adósa a vidékfejlesztést kisajátítani szándékozó érdekcsoportoknak, üzleti köröknek, ezért igyekszik visszafogni azokat a módosító javaslatokat, amelyek ezen lobbik érdekeivel szembemennek?
- Sem Orbán Viktor, a párt elnöke, sem alelnökei, sem a frakcióvezető, sem a frakció soha semmilyen módon nem támadta meg azt a szakmai álláspontot, amelyet mi megfogalmaztunk. A vidékfejlesztés témájában benyújtott interpellációinkat minden esetben támogatta a Fidesz. A kormány vidékfejlesztési stratégiája azonban csak a nagy beruházásokat preferálja. Míg az Európai Unióban azokkal szokás leülni tárgyalni, akiket a fejlesztés érint, nálunk ez abban merült ki, hogy az államtitkárok a miniszter vezetésével végigszaladták az országot egy programmal, és azt várták, hogy majd mindenki jól beleegyezik. Mivel március 15-e előtt vagyunk, gyorsan jelenteniük kellett a miniszterelnöknek, hogy a feladat teljesítve, a gazdák nem háborognak, nincs demonstrációs hangulat. Pedig ők tudják a legjobban, hogy a gazdák által elért különböző uniós forrásokból csupán húsz-huszonöt százalék jutott a mezőgazdaságból élőknek, a többit egy szűk befektetői csoport vitte el. Ezért követeljük, hogy a kormány tárja nyilvánosság elé az adatokat, játsszon nyílt, tiszta kártyákkal, mint mi.
Kik alkotják az ön által említett szűk, befektetői csoportot? Nevesítené őket?
- Nem mondok neveket, mert nem akarok a bíróságra járni. A nevek azonban nem maradnak titokban. Meg kell vizsgálni, hogy kik akarják a bioetanol-üzemeket létrehozni, kik adják hozzá a tőkét, és ők miért akarják kizárni belőle a vidéken élő vállalkozókat, gazdálkodókat. A pályázatok elbírálása után kiderül, hogy kik is ezek a titokzatos körhöz tartozó milliárdosok, és kik szolgálják ki őket a jelenlegi hatalom részéről. Fontos megjegyezni, hogy még csak nem is pályázatokkal, hanem miniszteri rendeletekkel akarják szabályozni az európai uniós források felhasználását a vidékfejlesztésben. Gráf József hét évre akar miniszteri rendeletet hozni, magyarul ő dönti el, ki kap majd támogatást az uniós forrásokból, és ki nem. Reményeink szerint már az unió első vizsgálata feltárja és megsemmisíti ezt az egész arcátlanságot.
Mit szól ahhoz, hogy a napokban vált ki a Fideszből a kisgazdapárt régi tagozata Túri Kovács Béla vezetésével, azzal a nem titkolt céllal, hogy a mezőgazdaságból élők érdekeit képviselje?
- A Fidesznek jó néhány szövetségese van, és nem a Magoszra tartozik, hogy megítélje őket. Ez a Fidesz és a kisgazdák ügye. Minket nem zavar, ha van egy politikai párt, aki a parasztpolitikát tűzi a zászlajára. Világosan fogalmaztunk eddig is, és fogalmazunk ma is: továbbra is mi vagyunk az a mezőgazdasági érdekképviselet, amelyik szakmai alapon kívánja a vidéken élők érdekeit szolgálni. Éppen azért vállaltuk, hogy stratégiai szövetségben dolgozunk a Fidesszel, mert a gazdáknak nem volt képviselete a parlamentben. Azt gondolom, az élet bennünket igazolt.