Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Az elnököt veszik

Újabb „front” nyílhat a kormánnyal szemben, miután a Farkas Flórián vezette Lungo Drom nyerte az országos cigány önkormányzati választásokat. Igaz, a cigánypolitika rejtelmeit ismerők azt mondják, még nem lefutott a mérkőzés: akár a legyőzött Kolompár Orbán csapatából is lehet bárki OCÖ-elnök. Ez csak pénz kérdése.

A cigány kisebbségi választások nem hivatalos végeredménye szerint a roma elektorok - vagyis a helyi kisebbségi önkormányzati képviselők - 5289 érvényes szavazatának többsége a Lungo Dromra érkezett. Így a Farkas Flórián vezette tömörülés 28, míg a Kolompár Orbánhoz kötődő MCF és szövetségesei 25 mandátumot szereztek az Országos Cigány Önkormányzatban. A Lungo Drom emellett kilenc területi kisebbségi önkormányzatban is többséget szerzett.
Nemcsak a cigányság, hanem az MSZP és a Fidesz számára is fontos volt a hétvégi cigány önkormányzati választás. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy mindkét párt támogatásában részesítette egyik vagy másik felet. A szocialisták politikusai közül többen részvételükkel segítették Kolompár Orbán és az MCF kampányát, valamint - információink szerint - komoly öszszegekkel támogatták a magát és szervezetét baloldali érzelműnek valló cigányvezetőt. A Farkas ugyanakkor levelet küldött a „narancsszínű” polgármestereknek, amelyben arra kérte őket, magyarázzák el a roma elektorokkal együtt, melyik elnökjelölttel járnának jobban.

Horváth Aladár, a Kolompár Orbánt támogató Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint a „nagypolitika” részéről tapasztalt figyelem érthető, hiszen a romák szavazatai mindkét oldal számára értékesek. „Kár, hogy ezen túl egyikük sem tett szinte semmit a rendszerváltás óta azért, hogy a cigányság helyzete megváltozzon” - fogalmazott Horváth. Úgy látja, a Lungo Drom győzelme a Fidesz számára azért hasznos, mert újabb „frontot” nyithat a kormány elleni harcban. Farkas Flórián ugyanis most már a cigányság „képviseletében”, a nyilvánosságból nagyobb szeletet kapva bírálhatja Gyurcsány Ferencet.
Egyes vélemények szerint azonban még nem dőlt el, hogy ki vezeti az Országos Cigány Önkormányzatot. A Lungo Drom nyert ugyan, de miután - fogalmazott egy neve elhallgatását kérő roma politikus - mindkét oldalon 70-80 százalékban „csereszabatos” személyek vannak, változhat a „felállás”. A jövő héten esedékes elnökválasztási procedúrán elég lenne csak két képviselőnek átszavazni Farkaséktól Kolompárékhoz, máris utóbbiak adnák az elnököt. A politikus szerint „van az a pénz”… Egy másik, a Lungo Dromot támogató cigányvezető szerint viszont elképzelhetetlen, hogy részükről bárki megszegje a megállapodást. Mint mondta, Farkas körül most azok csoportosultak, akiknek már elegük volt Kolompár módszereiből, aki személy szerint neki is felajánlott korábban 20 milliót a támogatásért.