Vissza a tartalomjegyzékhez

Slaza
ilyen nincs

Hír: A múlt pénteki Egis gyógyszergyári tűzben megsérült tűzoltóktól is beszedték a vizitdíjat. Az ellátást végző orvos a kezelés előtt elkérte a 300 forintot.

- Tessék, üljön le. Mi a panasz?
- Doktor úr, kérem, munkahelyi baleset történt…
- Várjunk, várjunk! Mi az, hogy munkahelyi baleset? Péntek este van! Nekem ne próbálja bemesélni, hogy ilyenkor is dolgozik!
- De igen, tudja, az egyik gyógyszergyárban…
- Még hogy gyógyszergyárban dolgozik? Maga? Na ne vicceljen! Hát elég csak ránézni: csupa kosz!
- Kérem, az a helyzet, hogy eléggé mar ez a vegyszer, ami…
- Mar, mar! De rafináltan fogalmaz. Nem vegyszer az, mondja csak ki bátran: sokat ivott, és ég a gyomra!
- Ugyan kérem, sosem iszom!
- Na, vetkőzzön le derékig! Mitől ilyen kormos maga? A haja, a ruhája. Mint egy hajléktalan.
- Tudja, óriási tűz ütött ki a…
- Ahhha, már értem. Jól beboroztak, aztán tüzet raktak a haverjaival, most meg itt panaszkodik! Hát mit gondol, ezért tanultam én évekig? Hogy ilyen felelőtlen alakokkal kelljen vesződnöm? Még jó, hogy vagyunk néhányan, akik átérezzük az emberiség problémáit! Na, sóhajtson!
- Doktor úr, a kezem fáj! Ráömlött a vegyszer!
- Mit képzel maga? Leáll velem vitatkozni? Nem elég, hogy ivott, nem elég, hogy felgyújtotta a gyógyszergyárat, most azt is bemesélné, hogy fáj a keze? Tudja, mi minden fáj nekem? És különben is, majd elfelejtettem: személyi igazolvány, TB-kártya, TAJ-szám, vizitdíj…

Képzeljük el - de csak szigorúan a tanulság kedvéért -, hogy másnap tűz üt ki az orvos lakásában. Lélekszakadva tárcsázza a 105-öt. Kicsöng, majd egy kellemes bariton szól a kagylóba: - Üdvözöljük! Ön a Tűzoltóság üzenetrögzítőjét hallja...