Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
A kardinális az Antikrisztusról
Giacomo Biffi figyelmeztetése a pápának

Giacomo Biffi bolognai kardinális nagyböjti üzenetében arra figyelmeztette a katolikus egyház vezetőit, hogy készüljenek fel „az Antikrisztus megjelenésére”. A vitatott nyilatkozatairól ismert bíborost ezúttal XVI. Benedek kérte fel arra, hogy üzenetével nyissa meg a nagyböjti meditációt a Vatikánban.
A főpap a Vatikáni Rádió beszámolója szerint arról beszélt, hogy az egyházat egy „pacifista, környezetvédő és ökumenizmust hirdető” politikus feltűnése fogja megkísérteni. A La Repubblica című olasz lap szerint Biffi bíboros leírása éppen ráillik a Prodi-kormány környezetvédelmi miniszterére.


Giacomo Biffi nagybőjti előadása a pápa (ajtónyílásban) és a bíborosok előtt
Fotó: AP

Nemcsak Olaszországban figyeltek fel arra, hogy a pápa idén az egyik legkonzervatívabbnak tartott olasz bíborost kérte fel a nagyböjt első hetében a vatikáni főpapok számára tartott elmélkedés vezetésére. A hagyomány szerint a pápa ilyenkor távol marad minden nyilvános szerepléstől, és egy héten keresztül püspökök szűk csoportjával közösen folytat lelkigyakorlatot. Giacomo Biffi a felkérést kihasználva drámai hangvételű üzenetben fordult a pápához. Egy száz évvel ezelőtt élt orosz ortodox szerző, Vlagyimir Szolovjov utolsó művéből idézve arra figyelmeztette az egyházvezetőket, hogy közel van az idő, amikor még a kereszténységen belül is lesznek, akik a hitet egyszerű „értékcsokorrá” igyekeznek degradálni. A bíboros szerint a jövőben felléphet egy olyan nagyhatású politikai-vallási vezető, akire ráillik János apostol jellemzése az Antikrisztusról. Szolovjov a Három beszélgetés a háborúról, a hatalomról és a világtörténelem végéről című könyvében írta meg az Antikrisztusnak, egy Jézus helyére törő, az ő tanításával ellentétes üzenetet hirdető világvezetőnek a fiktív történetét. „Az emberiség tömegét uraló történelmi erők még csak ezután fognak összecsapni és összekeveredni, még azelőtt, hogy megjelenne e saját magát széjjeltépő vadállat új feje - az Antikrisztus világot egyesítő hatalma; azé az Antikrisztusé, aki »dörgő és félelmetes szavakat fog hallatni«, s aki a teljes törvénytelenség titkát végső megjelenésekor a jó és az igazság csillogó leplébe fogja burkolni, hogy - az Írás szavai szerint - ha lehet, még a kiválasztottakat is hitük végső elhagyására csábítsa” - írja könyve előszavában Szolovjov, aki célját így határozza meg: „E kis könyv megírásakor legfőbb szándékom az volt, hogy idejekorán felhívjam a figyelmet arra a csábító maszkra, mely mögött a feneketlen gonoszság rejtőzik.”