Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Tünde
Aggasztó aggastyán
Robert Mugabe, a demokratikus diktátor

A maga nyolcvanhárom évével a zimbabwei Mugabe a világ államfőinek korelnöke. Az elismerő szavaknak azonban itt vége is szakad, ugyanis a vezető mára nemcsak saját, de népének kenyere javát is megette: huszonhét éve tartó uralma alatt Zimbabwe elátkozott országgá lett.


Robert Mugabe és felesége az elnök 83. születésnapján

Miközben az elnök sokmilliós költségű, pazar lakomával ünnepelte születésnapját egy stadionban és tízezer párthívének gyűrűjében, addig a nép a boltokban ürességtől kongó polcokkal találta magát szemben - őket azonban semmi meglepetés nem érte: az üzletek a hétköznapok során is hasonló élménnyel szolgálnak. A bulit a közalkalmazottak béréből fedezték, akiktől előzőleg hónapokon át levonták az emiatt kivetett adót. Az ünnepi pillanatokhoz az éhező lakosok és az ellenzék tüntetése járult, ezt követően a zimbabwei rendőrség elrendelte, hogy három hónapig nem lehet politikai nagygyűlést és tüntetést tartani a fővárosban, Hararéban.
A szebb időket is látott, egykor virágzó országra már csak a „Zimbabwe áldott földje” című himnusza emlékeztet. Zimbabwe nyomora európai ésszel felfoghatatlan: az afrikai állam világelső az infláció 1600 (!) százalékos mértékében, ugyanakkor utolsó a várható emberi élettartamban - jelenleg egy újszülöttnek mindössze harminchét, illetve harmincnégy évre van kilátása, attól függően, hogy fiú vagy lány. A világ egyik legszegényebb országa szűkölködik alapvető élelemiszerekben, gyógyszerekben és üzemanyagban, öt felnőttből négy munkanélküli, a lakosság negyede AIDS-fertőzött, és minden negyedik gyerek árván nő fel. Az ország 15 millió lakosából 3 millióan menekültek el az utóbbi években. Mugabe lesújtó vezetői bizonyítványát hosszú évtizedek szerteágazó tapasztalatszerzéseivel alapozta meg, mintha minden oldalról sikerült volna összeollóznia az elemeket, amelyek egy elnyomó rendszer kiépítését szolgálhatják.