Vissza a tartalomjegyzékhez

Matkovicz K.
lyoni burgonya

A francia eredetű fogásban a magyar étkek két fő alapanyagát fedezhetjük fel: a hagymát és a krumplit. A fűszerezés kulcsa a kakukkfű.

Fél kiló krumplihoz egy fej vörös- vagy lila hagymát számítsunk. A megtisztított burgonyát félcentis vastagságúra felkarikázzuk, majd enyhén sós vízben előfőzzük. Közben a megtisztított hagymát feldaraboljuk, megsózzuk, és kevés olívaolajban megdinszteljük. Ha friss kakukkfüvet használunk, akkor még a hagyma előtt tegyük rá a szétmorzsolt leveleket az olajra, a szárítottat a hagymával együtt kezdjük párolni. Ha a hagyma üvegessé vált, egy teáskanálnyi balzsamecetet öntünk rá, s ezzel is megforraljuk. Egy tűzálló tál aljába egy kevés olívaolajat öntünk, az előfőzött krumpli felét 1-2 sorban lerakjuk, ráhalmozzuk a hagymát, elterítjük, és befedjük a többi krumplival, lásd rakottkrumpli-technika. Kevés olajjal meglocsoljuk a tetejét, és előmelegített sütőben közepes lángon 30-40 percig sütjük, míg a teteje és az alja ropogósra nem sül. Önálló fogásként vagy sültek mellé egyaránt kitűnő.