Vissza a tartalomjegyzékhez

Gyurácz Ottilia
Egy igazi műnő
Megteremtettem saját magamat

Tamási Tímeán eddig huszonhétszer végeztek plasztikai műtétet. A döbbenetes azonban az, hogy nem egészségügyi okokból. Tímea szó szerint az amerikai őrületet testesíti meg, hiszen esztétikai célból vállalta a nem csekély fájdalommal és kockázatokkal járó operációkat. A magát álomnőnek tartó hölgy a plasztikai sebészet élő referenciája lett: ingyen szabják-varrják egy klinikán, hogy cserébe újabb kuncsaftok érdeklődését keltse fel, akik persze már jó pénzért változhatnak. Szerepéből fakadóan a gyermekvállalás nem jöhet szóba Tímea esetében, ráadásul a házassága is tönkrement. Ő ennek ellenére állítja: „Megtörtént velem a csoda, elnyertem megálmodott külsőmet, és megtaláltam végre a boldogságomat.” Szavaiból egyértelmű, hogy önmagáról elsősorban mint alakítható anyagról, a boldogságról pedig mint a test állapotának függvényéről gondolkodik. Interjú.

Van valamilyen meghatározó gyerekkori emléked, amitől kialakulhatott benned kisebbségi komplexus?
- Tízéves koromig szép kislánynak éreztem magam: kerek, mosolygós pofi, helyes kis orr, hosszú copfok. Aztán hirtelen növésnek indultam, az arcom keskennyé vált, az orrom is elkezdett nőni. Azt hittem, ha éjszakára felkötöm, majd nem nő tovább. Még néha most is érzem annak a zöld kis kendőnek az illatát. Elég sokat csúfoltak. Ezt megszokni nem lehet, csak várni, hogy valami csoda történjen!
Ha nem csúfoltak volna, el tudtad volna fogadni magad?
- Nem, mert én is láttam, milyen vagyok. De nagyon szerencsés korban élek, mert van rá megoldás, hogy megváltoztathassam, amit a természettől kaptam.
Mióta műtteted magad?
- Tizenhat évesen elmentem egy pécsi klinikára, ahol kiderült: tizennyolc év a korhatár. Úgy vártam a napot, azt hittem, az orrműtétem után akkora lesz a változás, hogy új személyit kell csináltatnom. De sajnos nem így történt, ezért megkerestem egy másik orvost.
A szüleid nem próbáltak meg lebeszélni róla?
- A családomnak úgy voltam szép, ahogy voltam. Ezt a csatát egyedül vívtam meg. Én éltem meg a múltban ezt keserűen, nem ők! Akkora volt bennem a vágy az átalakulásra, hogy nem foglalkoztam vele, kinek mi a véleménye.
Miért kerestél másik orvost?
- Mert nem lett akkora változás, mint amit reméltem. Évek óta néztem irigykedve, dr. Seffer István hogyan varázsolja széppé a hölgyeket. Az is bántott, hogy anyagilag nem engedhettem ezt meg magamnak. Annyira vágytam rá, hogy egyszer engem is ő operáljon meg, úgy bíztam és bízom a mai napig is a tanár úr szakértelmében, esztétikai érzékében. Aztán 2004-ben megjelent egy felhívás, átalakító valóságshow-hoz kerestek embereket. Jelentkeztem, és beválasztottak! Legnagyobb örömömre a műtéteket Seffer doktor végezte a klinikáján, így minden addigi aggodalmam elszállt.
Milyen műtéteken estél át?
- A válogatáson mondták, soroljak fel mindent, amivel elégedetlen vagyok, tetőtől talpig. Úgy gondoltam, miért ne mondhatnám el az összes vágyamat. Kerek pofit, pici orrot, nagyobb melleket, teltebb ajkakat, kerekebb feneket, vastagabb combot, nagyobb vádlit és még néhány apróságot szerettem volna. Mindenről volt konkrét elképzelésem. Tizenhárom műtétet végzett rajtam a klinika orvoscsapata.
Az új külsővel mi lett jobb?
- Korábban nem tudtam semminek örülni. Azóta viszont minden napom boldogan indul, hihetetlen, mekkora lelki változást okozott, hogy már nem a gondjaimat látom nap mint nap, hanem azt a szépet, amit kaptam. Egyszerűen jó érzés szépnek lenni, és ha valaki mást állít, az lehet, hogy még nem próbálta.
Teljesült életed célja? Elmondhatod, hogy nem éltél hiába?
- Igen, hálás lehetek a sorsnak, és legfőképpen Seffer tanár úrnak, hogy ekkora csodán mehettem keresztül. Nem telik el nap, hogy ne jutna eszembe, kinek köszönhetem mindezt. Imádom minden porcikámat! Megteremtettem saját magam. Ilyen külsőre vágytam, és a sors megadta nekem. Most már csak örülnöm kell neki, élveznem a szép új külsőm előnyeit, és vigyázni rá.
Kire akarsz hasonlítani?
- Nekem Pamela Anderson testesíti meg az álomnőt, egyszerűen gyönyörű. Minden műtétet miatta vállaltam el. Titkon sokan álmodoznak róla, hogy bárcsak úgy néznének ki, mint a gyönyörű amerikai színésznők vagy híres topmodellek. Miért ne lehetne ez realitás?
Család, férj, társ?
- Nem szeretnék erről beszélni. Talán annyit, hogy hét évig voltam férjnél. Ő az átalakító műsorban mellettem volt, és nagyon tetszett neki a végeredmény, de úgy érzem, ezt én egyedül csináltam végig. És magamért. Egy éve elváltak útjaink, nem élünk már együtt. Sokan szememre vetik: persze akkor jó volt, amikor csúnya voltam, most megszépülve már új utat keresek. Talán tényleg ő a vesztese ennek a történetnek.