Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Nyerésre áll Sarkozy
Célegyenesben a francia elnökválasztási kampány

Továbbra is vezet Nicolas Sarkozy (fenti képünkön) jobboldali elnökjelölt szocialista ellenfelével, Ségolčne Royallal szemben a lassan célegyenesbe érkező francia elnökválasztási kampányban. Közvélemény-kutatások szerint Sarkozy a biztos szavazók mintegy 55 százalékát tudhatja maga mögött, míg Royal a szavazatok 45 százalékát kapná a második fordulóban. A meccs azonban még nem lejátszott, a harmadik, illetve negyedik helyen szereplő François Bayrou centrista, és Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikusok még okozhatnak meglepetést, de a kampány menetét a terrorfenyegetések is befolyásolhatják.

Két hónappal a franciaországi elnökválasztások első fordulója előtt Ségolčne Royal minden eddiginél mélyebb völgymenetből igyekszik kitörni. A szocialista előválasztások során még a népszerűségi listákat vezető politikusnő támogatottsága az utóbbi hónapban jócskán 30 százalék alá zuhant vissza. Royal, akit pártja (PS) azzal a felkiáltással választott meg elnökjelöltnek, hogy „ő az egyetlen, aki képes Nicolas Sarkozyt megverni”, a szavazatoknak csak mintegy 26 százalékát kapná meg az első fordulóban a TNS-Sofres közvélemény-kutató felmérései szerint. Ezzel a francia baloldal támogatottsága 1969 óta nem látott mélypontra zuhant vissza.
Royalnak emellett belső gondokkal is meg kell küzdenie. A PS gazdasági ügyekért felelős országos titkára, Eric Besson múlt héten váratlanul lemondott, sőt a pártból is kilépett. Besson három nappal az után vágta rá az ajtót Royalra, hogy az ismertette „elnöki paktumát”, azaz választási programjának gazdasági fejezetét. Besson a távozását azzal indokolta, hogy a kampány szervezetlen, teljes a fejetlenség, és Royal elszakadt a valóságtól. A 35 milliárd euróra értékelt szocialista program bevételi oldalát ugyanis nem látják biztosítottnak a gazdasági szakemberek.
A szocialista elnökjelölt kampánya láthatóan fordulóponthoz érkezett, Royal a választók bizalmát a hét elején sugárzott Lenne Önhöz egy kérdésem című választási műsorban igyekezett visszaszerezni. A felmérések szerint a politikusnő „állta a sarat”, több tévénéző volt kíváncsi rá, mint Nicolas Sarkozyre két héttel korábban (8,91 millió szemben a 8,24 millió átlagos nézőszámmal, azaz 37 szemben a 33 százalékos nézettségi mutatóval). A műsort követő felmérések szerint Royalnak sikerült valamennyit ledolgozni a hátrányából. A párton belül pedig stábjának teljes átszervezésével igyekszik új lendületet adni a kampánynak.


Ségolène Royal. A mosoly kevés lehet
Fotók: AP

Ami pedig Nicolas Sarkozyt illeti, januári jelölése óta stabilan vezet, az első fordulóban a szavazatok 32 százalékára, a másodikban pedig 55 százalékára számíthat a legutóbbi felmérések szerint. Kampányát is sikeresebbnek vélik a választók, mint szocialista ellenfeléét. A megkérdezettek többsége „erősebbnek”, „pontosabbnak” és „hitelesebbnek”, látja Sakozy, mint Royal kampányát, ugyanakkor ez utóbbiét „a választókhoz közelebbinek” érzik.
A két biztos befutó mögött François Bayrou centrista és Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikusok küzdenek a harmadik, illetve negyedik helyért, Bayrou a szavazatok 17, Le Pen 13 százalékára számíthat. A nagy meglepetést François Bayrou (UDF) jelentheti, aki - az Ifop közvélemény-kutató felmérése szerint - a második fordulóban megverné mind Sarkozyt, mind Royalt. Ehhez persze még át kell jutnia az első fordulón, amire a megkérdezett franciák 55 százaléka szerint jó esélye van. A jobboldali Bayrou elnöksége esetén nemzeti egységkormány felállítását tervezi.


François Bayrou