Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Gyilkosság a Barátság expresszen
Kasmír miatt történt az indiai terrortámadás

Újabb incidens zavarta meg a két ázsiai atomhatalom, India és Pakisztán békekötési erőfeszítéseit. Az Indiából Pakisztánba tartó Barátság expresszen történt robbantás és az azt követő tűz következtében hatvanhatan vesztették életüket, és több mint harmincan megsebesültek. A terrortámadás célja a Kasmír kérdésében zajló, még meglehetősen törékeny béketárgyalások szabotálása volt. Az elkövetők azonban elszámították magukat, mert a két ország vezetése ezúttal nem kezdett kölcsönös vádaskodásba, hanem egyöntetűen elítélte a cselekményt.


Fotó: AP

A Barátság expressz Újdelhi és a pakisztáni határ között szállít - többnyire rokonlátogatóba érkező pakisztáni - utasokat. Így történt ezúttal is: a vonat utasainak háromnegyede muzulmán pakisztáni volt, akik a most zajló esküvői szezonra utaztak Indiába. A tragédia az után következett be, hogy ismeretlen tettesek bőröndbe rejtett gázolajat és robbanószert csempésztek fel a járműre. Maguk a robbanások ugyan nem voltak nagyok, de rendkívül gyorsan terjedő tűz ütött ki a vonat két hátsó kocsijában, miközben a vonatvezető mit sem sejtve száguldott tovább a lángoló járművel.
A helyzetet csak súlyosbította, hogy Indiában a vonatajtókat biztonsági okokból menet közben bezárják, az ablakokon pedig rács van, ami szinte lehetetlenné tette a pánikba esett utasok menekülését. A lángoló vonatot az egyik állomás ügyeletese vette észre, aki rögtön értesítette rádión a mit sem sejtő mozdonyvezetőt. Az ügyeletes szerint égő emberek ugráltak ki a járműből, a környékbeli lakók pedig vízzel teli vödrökkel rohantak a leállított vonathoz, hogy eloltsák a tüzet, mivel a tűzoltóság csak 45 perc elteltével érkezett meg. A vonat több kocsijában találtak még hasonló robbanószerkezeteket, amelyek azonban szerencsére nem léptek működésbe.
A támadásra egy nappal a pakisztáni külügyminiszter indiai látogatása előtt került sor, aki többek között a Kasmírral kapcsolatos béketárgyalások megvitatására érkezett a szomszédos országba. A jelek szerint azonban az atrocitás ezúttal nem újabb egymásra mutogatást váltott ki a két atomhatalomból, hiszen a támadás mindkét országot érintette: a robbanásokra Indiában került ugyan sor, de az áldozatok többsége pakisztáni volt. A világ egyik legmakacsabb és legpusztítóbb határvitája zajlik Kasmír fölött a két ázsiai atomhatalom között, amely már három háborúban százezer áldozatot követeltek.