Vissza a tartalomjegyzékhez


Ribillió vagy ünnep
Orbán beperelte Kókát

Orbán Viktor rágalmazás miatt beperelte Kóka Jánost, mert azt állította, hogy polgárháborút szeretne csinálni március 15-éből. Azóta a miniszter felszólította az ellenzék vezérét, hogy határolódjon el minden „ribilliótól”, mire az közölte, hogy csak a rendőrségen múlik a békés megemlékezés.

„Van Magyarországon egy párt, és annak a vezetője Orbán Viktor, aki nem csitítani, hanem élezni szeretné ezeket az indulatokat, és március 15-éből polgárháborút szeretne csinálni” - állította a Magyar Rádióban Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter. Kijelentéseit rágalmazásnak ítélte politikustársa, így már meg is tette a jogi lépéseket. Kóka azonban nem táncolt vissza kijelentésétől, hanem az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában felszólította Orbánt: álljon ki, és mondja, hogy „nem akar ribilliót március 15-én, hanem csendes ünnepet szeretne árpádsávos lobogók nélkül”. A gazdasági miniszter a közhangulatra hivatkozva állítja: szimbolikus értelemben utalt a polgárháborúra, mivel „elviselhetetlen az, hogy Magyarországon a kisgyerekektől az idősekig attól félnek, hogy március 15-én mi lesz”. Orbán Viktor Kóka felhívására reagálva kijelentette: csak a rendőrségen múlik, hogy nyugodt, békés ünnep lesz-e március 15-én, vagy „újra atrocitások érik a békés megemlékezőket, mint október 23-án”.

ORBÁN MÁR MEGMONDTA

Fidelitas-rendezvényen, 2005. december 3-án:
„Én érzem a puskapor szagát, érzem, hogy mi van a levegőben, és higgyétek el, nagy dolgok vannak készülőben.”

Esztergomban, 2006. szeptember 13-án:
„Minden voks kell, hogy meg tudjunk indulni a kormány ellen; ehhez a népakarat adhat felhatalmazást.”

A Reutersnek 2006. szeptember 13-án:
„A lázadás nagyon komoly jelentésű szó a magyar közéletben, ezért elkerülném használatát, de a népnek joga van az ellenállásra, s azt hiszem, az ellenállás a demokratikus politizálás elfogadott módja.”

Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán, 2006. október 24-én:
„Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak.”

A Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén, 2006. október 25-én:
„A demokratikus választások eredményeként hatalmon lévő Gyurcsány-kormány legális ugyan, de nem legitim.”

Az InfoRádió Aréna című műsorában, 2006. december 20-án:
„A Fidesznek semmilyen eszköze nincs, amellyel távozásra bírhatja a kormányt, (…) egyedül az emberek kergethetik el ezt a kormányt. (…) Becsületes, demokrata meggyőződésű ember nem működhet együtt olyan emberrel, aki veszélyezteti a demokráciát, beteges hazudozó, és a vele szembeni tiltakozásnál rendőri eszközöket vet be.”

Évértékelő beszédében, a Millenáris Parkban, 2007. február 16-án:
„Legyen úgy, ahogy igazságos. Fizessenek a hazugok! Először fizessenek a hazugok! Fizessenek azok, akik becsapták, megtévesztették és félrevezették az embereket!”