Vissza a tartalomjegyzékhez

Pédzsör
Zsurnálparaziták

Megdöbbentő, hogy manapság egyes újságírócskák azt gondolják, a szakma csak abból áll, hogy innen-onnan összeollóznak cikkeket, önálló gondolat híján mások írásaiból idézgetve tákolják össze üres fércműveiket.

Álláspontom alátámasztására nem kisebb tekintélytől, mint Kétess Ypszilontól, a Kócsagszepezd Online vezető publicistájától szeretnék idézni: „Tűrhetetlen, ami ma a sajtóban folyik. Újsütetű epigonok a kiérlelt újságíró-nemzedék tényfeltáró munkáját kihasználva idézetek halmazából akarják felépíteni cikkeiket.” Mielőtt továbbmennék, rögtön következzen egy gondolat a politikai paletta túloldaláról, Kardos Péter szociálszemantikafilológustól: „Ami ma a sajtóban folyik, az tűrhetetlen. A kiérlelt újságíró-nemzedék tényfeltáró munkáját kihasználva újsütetű epigonok akarják felépíteni cikkeiket idézetek halmazából.”
Érdemes megfigyelni, hogy e két újságíróóriás mennyire különböző aspektusból ragadja meg ugyanazt a problémakört. Ezért nem is untatnám olvasóimat saját gondolataimmal, jöjjön inkább egy idézet a csukcsföldi Fagyisztán Mirror kritikusának, Ürgüj Bendirkihamazendijekovics tollából: „A mai firkászok ahelyett, hogy vennék a fáradtságot, hogy eredeti gondolatokat fogalmazzanak meg, innen-onnan tallózgatnak.” Ez annyira pontos meghatározás, hogy egyszerűen lehetetlen bármit is hozzátenni. Inkább idéznék a New Yorker Sceptix esszéistájától, Omar Steinbergertől: „Plágium. Ez minden, amit a maiak tudnak.” Ekkora telitalálat után óvatosan vetnék papírra bármit is, ezért szólaltassuk meg inkább a szakma nagy öregjét, Otto Von Stocknborgot, az Oberglockenbadendorf Telegraph publicistáját: „Az újságírás komoly dolog. Nem olcsó idézetekre, hanem rengeteg utánajárásra van szükség.” Ezután nem szaporítom a szót, következzen Lopez Mihajlovics Li Gutmann-nak, a Oneworldnews főszerkesztőjének nyilatkozata, mellyel egy, a Ngara Zmumbo Dailyben megjelent cikkre reagált: „Hivatkoznék egy nekem tulajdonított részletre: »Cikket írni nem illik idézetekből.« Kikérem magamnak, ezt nem én mondtam, csak idéztem Bendirkihamazendijekovicstól, aki ezt a gondolatot Stocknborgtól vette át”- mondta Mihajlovics Li Gutmann, emlékeztetve a Ngara Zmumbo Dailyben megjelent cikkre, ahol őt idézve valójában Bendirkihamazendijekovics Stocknborgtól származó gondolatát idézik. „És ez elfogadhatatlan” - tette hozzá Li Gutmann, önmagát idézve. Ehhez én csak annyit tennék hozzá, hogy ehhez nincs mit hozzátenni.