Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Barangolás Dél-Lengyelországban

Zakopane, a Lengyel-Tátra fővárosa évtizedekig csak egy kis település volt „a világ végén”, pedig a kiváló klimatikus adottságokkal rendelkező hely városként közel 400 esztendeje létezik. A páratlan fekvésű üdülőhely nem kizárólag lélegzetelállító csúcsairól, völgyeiről, kiránduló-útvonalairól híres, hanem a múltat idéző erkélyes, zsindelyes házairól is.

A lengyel sízés „bölcsője” népszerűségét sokszínű adottságainak köszönheti: kiváló síelési körülményeket biztosít mind a tapasztaltak, mind a kezdők számára. Lehet nehéz hegyi túrákat is tenni a Magas-Tátra szakadékok között kanyargó ösvényein, de könnyű, mindenki számára egyszerű sétákra is indulhat a turista a Zakopanét övező bájos hegyhátakra és völgyekbe.
A közeli Krakkót - az ország egykori fővárosát - is érdemes felkeresni: nevezetességei közül a királyi palota, a Visztula partján magasodó Wawel és az Óváros emelkedik ki, mint az UNESCO Világörökség részei. Az ezeréves történelemmel büszkélkedő egykori királyi székhely Európa egyik legszebb városa. A macskaköves, zegzugos utcácskák, bájos kis terek, a régi városfal és védelmi vonal maradványai, a sok-százéves házak mind-mind hozzájárulnak a hely egyedi hangulatához. Krakkó a diákok városa - 1364-ben itt alapították Európa második egyetemét -, szívét a Fő tér alkotja: ide összpontosul a város kulturális, kereskedelmi és társasági élete, ez a festők, vándormuzsikusok és galambok kedvenc helye is.
A Krakkótól 15 kilométerre fekvő Wielicz-kában található Európa legrégebbi és jelenleg a világ legnagyobb sóbányája - mint turistalátványosság a világon semmi mással nem hasonlítható össze. A 300 kilométernyi folyosó-labirintusban a turistaútvonal hossza 2 kilométer, melynek részei a gyönyörű földalatti tavak; a kitermelés után megmaradt kamrák egyedülálló sódomborművekkel; a bányászati konstrukció, berendezés- és eszközgyűjtemény; a 125 méter mélyen lévő földalatti posta; a mozi a „Warszawa” kamrában; a koncertterem vagy az emléktárgybolt és étterem a „Budryk” kamrában.