Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. F.
Kolompárék totális válságban vannak
Interjú Farkas Flóriánnal, a Lungo Drom elnökével

Miért lenne jobb a cigányságnak, ha ön, illetve a Lungo Drom nyerné az OCÖ-választást?
- A jelenlegi OCÖ négy éve erkölcsi, politikai és szakmai válságban van. Ma a magyarországi cigányság munkanélküliségi rátája 85-90 százalékos, vagyis 100 munkaképes cigányból csak 10-15 tud munkát vállalni. 35-40 ezer diákunk volt, főiskolai, egyetemi hallgatók, akik ösztöndíj-támogatásban részesültek, ám az OCÖ ösztöndíjbotrányából eredően a kormányzat visszavonta ezeket a támogatásokat, mi több, megszüntette a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt. Ezekről az ügyekről nem volt véleménye az OCÖ-nak, mint ahogy arról sem, hogy leállt a lakásépítési program. Nem lehet úgy érdekeket képviselni, hogy folyamatosan botrány veszi őket körül, verekednek, veszekednek.


Fotó: V. Sz.

Kire gondol?
- Az OCÖ jelenlegi vezetőire, általánosságban. De folytatva a sort, az EU-csatlakozás előnyeit sem tudta kihasználni az OCÖ, következésképpen a magyarországi cigányság nem részesült uniós támogatásokból.
Ezek szerint már eddig is részesülhetett volna?
- Persze. Kolompár Orbán például 270 millió forintos támogatásban részesült, de azt nem az OCÖ kapta, hanem Kolompár kiskunmajsai szervezete. És Horváth Aladár is részesült 300 millió forint támogatásban, sőt, a sógora is. Nekem nem az a bajom, hogy ők kaptak, hanem az, hogy a magyarországi cigányság egésze nem kapott annyit, mint ők néhányan.
Mennyiben lenne jobb egy ön által vezetett OCÖ a cigányság számára?
- Ez az OCÖ szakmai alapra helyezi a magyarországi cigánypolitikát: minden politikai hitvallást félretéve, baloldali, jobboldali, konzervatív, liberális felfogású emberek fogtak össze: soha szakmailag ilyen felkészült, képzett szakemberekből álló képviselőjelöltjei nem voltak még a magyarországi cigányságnak, soha ennyi jogász, pedagógus, mérnök, szociológus, történész, politológus nem volt az országos cigány politikában együtt, mint most a Lungo Drom listáján. Ellentétben a jelenlegi OCÖ-vel.
Kolompár Orbánék éppen azt vetik az ön szemére, hogy Fidesz-frakciótagként nem tudja képviselni a cigányság érdekeit, hiszen például ön is nemkívánatos személynek tartja a miniszterelnököt, kivonul a teremből, amikor ő beszél, ugyanakkor vele kellene együttműködnie a romák érdekében.
- Én akkor is kivonulnék, ha nem lennék a Fidesz-frakció tagja. Gyurcsány Ferenc cselekedete miatt kétségbe vonható ennek a kormánynak a legitimitása, ennek ellenére azt mondom, cigányügyben tárgyalni kell. Kiss Péter miniszter úrral például kiváló munkakapcsolatot ápolok ma is, és bízom benne, hogy képesek leszünk együtt dolgozni.
Ami pedig a szövetségi politikát illeti, azt javaslom minden pártnak és minden véleményformáló cigány embernek, hogy program mentén kössön hasonló megállapodást, mint amilyet a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Lungo Drom kötött. Ha mások is így tettek volna, akkor ma 10-15 országgyűlési képviselője lenne a magyarországi cigányságnak. Cigány emberként egyébként akkor szólalok meg cigányügyben, amikor csak akarok.
Miért nem szólalt meg akkor, amikor a Jobbik Magyarországért nevű párt elindította a Cigánybűnözés című honlapot? Sokan várták volna, hogy ön a parlamentben emelje fel a szavát.
- Komolytalannak tartom az egészet. Egyébként Kolompárék csinálnak a Jobbikból politikai tényezőt. Minden olyan erőt, legyen az személy, legyen az civil szervezet, politikai párt, parlamenten kívül vagy belül - és ebbe beletartozik természetesen a Jobbik, de ugyanúgy a szélsőbal is -, amely intoleránsan és gyűlöletkeltő módon lép fel a cigánysággal szemben, a Lungo Drom és én magam is a leghatározottabban elítélek.
Mennyire nehéz önnek fideszes politikusként elítélni a Jobbikot, miközben például a Kossuth téren is teljesen összeolvadtak a Fidesz és a Jobbik szimpatizánsai, mondhatni, közösen tüntettek a kormány ellen?
- A Fidesznek semmi köze a Jobbikhoz.
Hivtalosan.
- Semmilyen módon, ezt a Fidesz kinyilvánította: Balog Zoltán, az Emberjogi Bizottság elnöke ebben a kérdésben hivatalosan is állást foglalt. Aki azt állítja, hogy bárminemű kapcsolat lenne a két párt között, az nem mond igazat.
Visszatérve az OCÖ-választáshoz, hogy látja az esélyeket?
- A Lungo Drom tizennyolc szervezettel kötött megállapodást. Ezek olyan szervezetek, amelyek a Lungo Drommal együtt a magyarországi cigány önkormányzati képviselők túlnyomó többségét tömörítik. Ne felejtsük továbbá, a mostani szavazások helyben, az adott településeken fognak lezajlani. Most nem úgy lesz, mint legutóbb, hogy összehívjuk a választásra jogosult közel 5600 elektort egy „karámba”, és erőszakkal megszavaztatjuk őket. Még négy évet nem bír ki így a magyarországi cigányság. Ezért fogunk váltani.


Fotó: Somorjai L.