Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Flóri mindig eladta a cigányságot
Interjú Kolompár Orbánnal, az Országos Cigány Önkormányzat elnökével

Miben volt jobb az OCÖ teljesítménye ebben a ciklusban, mint a Farkas Flórián nevével fémjelezhető megelőző nyolc évben?
- Mi partnerei voltunk a kormánynak: például fel tudtuk újítani az OCÖ székházát, erre közel 100 millió forint támogatást kaptunk. Felállítottunk húsz megyei cigány szolgáltató központot, felépítettük a csatkai kápolnát, 50 ezer kötetes önálló roma könyvtárat és országos galériát hoztunk létre roma művészek számára.


Fotók: Somorjai L.

Szép, szép, mindez azonban nem javítja a cigányság életét.
- A romák élethelyzetének javítására politikai akaratra van szükség. Az OCÖ nem tud munkahelyeket teremteni, segélyt osztani vagy lakást építeni, bár az előző, Farkas Flórián vezette OCÖ megpróbálta: bele is bukott, 250 millió forinttal nem tudott elszámolni a kormánynak a lakásépítésre kapott pénzekből.
A Magyarországra érkező uniós támogatásból mennyi pénzre számíthatnak a romák?
- A huszonnyolc kiemelten hátrányos helyzetű kistérségre 120 milliárd forintot fordít a kormány, ami az ott élő romákat is érinti. Ha most csak tíz százalék jut a fejlesztési forrásokból a roma társadalom élethelyzetének javítására, az is több, mint amennyi összesen jutott az elmúlt tizenhat év alatt.
Legfőbb vetélytársával, Farkas Flóriánnal szemben elsősorban azt a vádat szokták megfogalmazni, hogy a Fidesz mellé sodorta a cigányságot. Ön viszont azt írta a honlapjukon magukról, hogy a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma elkötelezetten baloldali. Ez nem ellentmondás?
- Mi nem azt mondtuk, hogy baloldaliak, hanem baloldali érzelmű romák vagyunk. A roma társadalom el tud viselni egy tisztességes szegénységet, de egy kirekesztő politikát nem. Nem az a problémánk Farkas Flóriánnal, hogy a jobboldal mellett van, hanem hogy a szélsőjobbot is támogatja. Bíber József Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke szerint a roma társadalom minden egyes tagja bűnöző. Farkas Flóriánnak a Parlament falain belül kellett volna ez ellen tiltakoznia.
Az ön egyik szövetségese, Teleki László szocialista roma képviselő sem szólalt fel.
- Sajnálom, hogy ő sem emelte fel a hangját, de azt hiszem, Farkas Flóriánon van a hangsúly: a cigányság egy bizonyos százaléka azért szavazott a Fideszre, mert Farkas a listájukon volt. Ő azonban tönkreverte a magyarországi romapolitikát, ő felelős az elmúlt tizenhat évért, azért, hogy a roma társdalom nem tudott egységes, sikeres, átlátható politikai arculattal megjelenni a politikai palettán. Flóri mindig eladta a cigányságot valamelyik politikai pártnak.
Ha ennek ellenére mégis ő lesz az OCÖ elnöke, akkor a kormány elzárja a csapokat?
- Azt hiszem, akkor kerül Farkas nehéz választás elé, mert el kell döntenie, hogy OCÖ-elnökként a roma érdekeket képviseli szakmai alapon, vagy a Fidesz érdekeit képviseli az OCÖ-ből a kormánnyal szemben. A kettő nem fér össze, valamelyik tisztségéről le kell mondania. Ha nyer. De bízom benne, hogy nem nyer.
Hogy érzi, mi lesz az eredmény március 4-én?
- 34-35 képviselőnk lehet az 53-ból, hacsak nem történik az elkövetkező időben valami váratlan fejlemény.
Az OCÖ összetételénél sokkal fontosabb a cigányság egészének a sorsa. Roma vezetőként milyen jövőt lát?
- Gondolja el, mi lesz itt nyolc-tíz éven belül ilyen népszaporulat mellett: lesz kétmillió tartós roma munkanélküli, akit el kell tartani. Ettől megerősödik a radikális jobboldal, amely már most a roma társadalmat állítja be bűnbakként. A többségi és a roma társadalom szembe fog kerülni egymással, s csak idő kérdése, mikor csapnak össze. Ahhoz, hogy mindezt elkerüljük, a romák számára is munkát kell biztosítani, mert a roma embernek is akkor van tartása, ha rendelkezik társadalombiztosítással, nyugdíjalappal, ha van miért dolgoznia. Nem engedhető meg, hogy a roma társadalom ketyegő bomba legyen az ország gazdaságára nézve.
Nagyon sok roma nem is akar dolgozni, hanem a bűn útjára lép.
- Igaz. De mit tehet az az ötvenéves cigányember, akinek tíz-húsz év múlva nem lesz nyugdíja, és kiszorult a szociális ellátórendszerből? És közben van három gyereke és hat unokája. Hát elmegy, és elveszi a másét. Tarthatatlan, hogy ma Magyarországon 600 cigánytelepen 40-50 ezer roma él kimondott putrikban, víz és villany nélkül.
Miben látná a megoldást?
- El kell indítani a hagyományos magyar szakmákban a képzést: kőművesből, burkolóból, ácsból, gáz- és vízszerelőből óriási hiány van. Nem Romániából kell építőipari munkást hozni Magyarországra, itt vannak a hazai romák. Ha erre nagyobb figyelmet fordít a kormány, van kiút. És nincs más kiút, csak ez.


Kolompár Orbán