Vissza a tartalomjegyzékhez

x
Ínyencségek tejből

Hajdanában, szüleink és nagyszüleink korában a reggeli tej, az esti kakaó, a hamisítatlan, házi készítésű sajt és túró íze mindenki számára ismert volt, sőt minden gyerek tudta, hogyan is készül a tejföl, a vaj. Mai rohanó világunkban sokan el sem tudják képzelni, hogyan készül a tejből számtalan finomabbnál finomabb nyalánkság, amely - ne feledjük - fontos tápanyagok forrása is egyben. Nem új keletű trükkök, hanem egyszerű, ősidők óta ismert receptek alapján készül a kefir, a vaj és a többi tejtermék, melyekből hazánkban világviszonylatban is kiemelkedően sokféle változatot fogyaszthatunk.

Lássuk csak, hogyan is készíti ma egy rábaközi kis cég a céhes műhelyek mestereihez hasonlóan a minőségi, gazdag ízvilágú ínyencségeket modern, az uniós szabályoknak megfelelő módon! A Cserpes Sajtműhely manufakturális szemléletű üzemében a számtalan tejtermék gyártása kiváló, alaposan ellenőrzött minőségű, teljes értékű tejből kezdődik. A tejet gondos pasztőrözés után fölözés nélkül és fölözötten, azaz sovány tejként is palackozzák, de készítenek itt kakaót is igazi, minőségi holland kakaópor hozzáadásával. Az itt gyártott tej és a kakaó sikere nosztalgikus, békebeli ízének, masszív tejszínillatának köszönhető, mely sokunkban kellemes emlékként él. A sovány tej készítésekor a tej fölözésével tejszínt nyernek, melyet főzőtejszínként, de habbá verve édességekhez is használhatunk. A tejszínből készül a méltatlanul elfeledett teavaj is, mely fenséges ízt ad a kiflinek vagy a kalácsnak. A zöldfűszeres sajtkrémek - kapros és metélőhagymás változatai - is gondos kezek munkái: a fűszernövényeket kézzel aprítják még nagy mennyiségben is, hogy megfelelő ízű és minőségű lágy krémet kenhessük rá a reggeli kenyérre. A régi időkből származó receptek, élesztőgombák ismeretében gyerekjáték a kefir és a tejföl készítése is, ám ezek a mikrobiológiai folyamatok nagyfokú higiéniát és odafigyelést igényelnek, hogy a megfelelő ízt és minőséget kapjuk. A Cserpes Sajtműhelyben hozzájuk hasonlóan rég ismert és használt élesztőgombák és baktériumok színtenyészetével, úgynevezett joghurtkultúrával készülnek a hamisítatlan savanyított tejtermékek. A gyümölcsjoghurtok ízét adó lekvárt is a manufaktúra készíti, így a különféle erdei gyümölcsök, áfonya, eper, málna, meggy, barack, sőt a ribizli ízében is megkóstolhatjuk az igazi joghurtot, mely sűrűn folyó, mint a méz. A készítés során gondosan ügyelnek a műhely mesteremberei, hogy a termékek állaga természetes maradjon, ezért bizonyos munkafolyamatokat kézi erővel, manufakturális módon végeznek. Így van ez a sajtok esetében is: a hevített és kézzel gyúrt, mozarella jellegű sajtok gondos odafigyeléssel és törődéssel készülnek. Akár kolbásszal vagy sonkával töltve, akár zöldfűszerekkel ízesítve vagy bükkfán füstölve, fonott kivitelben is mindegyik remekmű. A sort gazdagítja a félzsíros-félkemény óvári jellegű sajt és a túróhoz hasonló állagú fűszeres és natúr ricottasajtok. A ricotta az alapanyaga egy speciálisan hazai édességnek, a krémtúrónak is, melyet új oldaláról ismerhetünk meg - narancs- és citromolaj, valamint igazi vanília hozzáadásával egy egyedülálló ízt kapunk!

A Cserpes Sajtműhely termékeit lisztérzékenyek is fogyaszthatják, a termékek készítésekor igyekeznek a színezékek, állományjavítók, aromaanyagok használatát mellőzni. A hagyományos gyártási technológiával készült termékek sok szempontból újdonságot jelenthetnek a mai kor emberének: szavatosságuk - éppen frissességüknek köszönhetően - rövidebb, mint azt sokan megszokták, szállításuk, tárolásuk is nagyobb odafigyelést igényel! Mivel a tejtermékek némelyikének zsírtartalma magasabb a megszokottnál, ezért laktatóbbak, kiadósabbak, melyet a felhasználás, főzés során jól ellensúlyozhatunk, ha kevesebbet használunk belőlük. A termékek a tradíció és a minőség finom ötvözetei, ezért csomagolásuk is egyszerű, szinte már puritán, a belső tartalmat hivatott hangsúlyozni. S hogy hol találkozhatunk velük? A Cserpes Sajtműhely gazdája a kereskedelemben is a hagyományok híve, ezért termékei saját mintaboltokban, piaccsarnokokban és kisebb boltokban kaphatók. Emellett korszerű, hűtőpulttal felszerelt autói járják az utcákat, és ha felcsendül a Boci, boci tarka című dal, szinte biztosak lehetünk benne, hogy az ajtónk előtt friss tej vár!

Ha kérdés, észrevétel merülne fel bennünk a termékekkel kapcsolatban, nyugodtan megírhatjuk a gyártónak, hiszen itt a vevő gondolata mindig fontos! Elérhetőségek: Cserpes Sajtműhely, 9330 Kapuvár, Ipartelepi út 14., telefon: 06(96)243-225, 06(30)668-8895, e-mail: cserpesistvan@t-online.hu. Mintaboltok: Kapuvár, Gyártelep u. 5.; Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 43.; Budapest, Hold utcai és Fővám téri vásárcsarnok, Cédrus piac. Mozgó boltok Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten közlekednek.