Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
A cigányság időzített bomba

Tíz éven belül akár az Egymilliót is elérheti az eltartásra szoruló romák száma. Ez összeroppanthatja a magyar gazdaságot
„Naiv voltam, azt hittem, nyolc osztály felett és büntetlen előélettel is lehet valaki az Országos Cigány Önkormányzat elnöke.”
„A Lungo Drom vesse le magáról a kápó szerepét, ne asszisztáljon ahhoz, hogy másodrendű állampolgárként kezeljék a cigányságot, és ne pajzsként használja maga előtt a Jobbikot!”
„Szegény Aladár akkor érzi magát ismét cigánynak, ha övé lehet az elnöki szék, és ismételten kiépítheti jól fizetett klientúráját, tanácsadói körét. Egyik kutya, másik eb.”
A fenti mondatokat a magyarországi cigányság vezetői fogalmazták meg egymásról. S hogy miért érdekes mindez? Azért, mert közülük fog kikerülni március 4-én a romák legfőbb érdekképviseleti szervezetének, az Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ) az elnöke.


Cigánytelep Bács-Kiskun megyében. Országszerte több tízezren élnek víz és villany nélküli putrikban

Az OCÖ székháza a Dohány utcában áll. A portás egy kopottas íróasztal mögött ül. Kigyúrt, teletetovált, tar kopasz gádzsó, vagyis magyar férfi. Mindennek tetejébe Magyar Nemzetet olvas. Eltévesztettem volna a házszámot? - Nem, uram, ez az OCÖ székháza, azonnal felszólok elnök úrnak - mondja makulátlan udvariassággal, majd Kolompár elnök úr irodájához kalauzol. Kolompár Orbán 2003 nyara óta vezeti az önkormányzatot. Akkor „puccsolta meg” Horváth Aladárt, aki három hónappal korábban az esedékes választáson legyőzte az 1995 óta az OCÖ élén álló Farkas Flóriánt. 2007 romapolitikai szenzációja: a történtek ellenére Kolompár és Horváth tíz évre szóló szövetséget kötöttek, legfőképpen azért, hogy közös erővel legyőzzék a Farkas vezette Lungo Dromot. A megállapodás értelmében Horváth fog részt venni az OCÖ részéről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség romacélú programjainak kialakításában, vagyis a pénzek elosztásában. Ha nyernek. Mind Kolompár, mind Farkas azt mondta a Heteknek, biztosak a saját győzelmükben. De vajon mi a tét?
A több százezer magyarországi roma számára a lét a tét, hiszen nagy részük a szegénységi küszöb alatt, mintegy 80 ezer polgártársunk pedig víz és villany nélküli putriban tengeti életét.
A jelöltek számára talán az, ki állhat az önkormányzat élén abban a történelmi négy évben, amikor az országba érkező több ezer milliárd forintnyi felzárkóztatási pénzből minimum százmilliárdos nagyságrendet fordítanak a romák életkörülményeinek javítására.
Kolompár Orbán Farkas Flórián hibáit sorolja Dohány utcai irodájában (néhány órával később majd Farkas sorolja Kolompár hibáit a Parlament egyik félreeső zugában), melyek között - a korrupciógyanús ügyeken túl - azt tartja a legsúlyosabbnak, hogy Farkas „eladta a cigányságot” a Fidesznek. Tény, hogy „Flóri” 2002 óta immár második ciklusát tölti a Fidesz-frakció soraiban, de nem volt ez mindig így: 1998 tavaszán még Horn Gyulával kötött - általa történelmiként aposztrofált - megállapodást. Mint ismert, az MSZP elveszítette az 1998-as választásokat. Farkas 2001-ben tető alá hozta a Lungo Drom és a Fidesz szövetségét, mondván, a cigányság számára Orbánék jelentik a felemelkedést. Persze, kormányon. Mint tudjuk, a Fidesz elveszítette a 2002-es választásokat, s ekkortól kezdett elterjedni a szállóige, mely szerint mindig az a párt marad alul, amely szövetségre lép Farkas Flóriánnal. 2006-ban a Lungo Drom választási szövetséget kötött a Fidesszel…