Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Ismét ölt a szexipar
Anna Nicole Smith

A múlt héten harminckilenc éves korában elhunyt, a világ leghíresebb playmate-je címet viselő Anna Nicole Smith halálhíre a CNN-en is a vezető témák közé került. A kilencvenes évek Playboy-sztárjának végzetét vélhetően gyógyszer-túladagolás okozta, a konkrét halálok: belefulladt a saját hányásába. Mint ismert, antidepresszánsok és metadon keveréke idézte elő Nicole húszéves fiának, Danielnek alig fél évvel ezelőtti tragikus halálát is. Smith a huszonötödik azon címlaplányok sorában, akik targikus körülmények között, fiatalon haltak meg.

A valamikori sztriptíztáncosnő a színészkedésbe is belekóstolt, a Guess farmerek reklámarca is volt, ezt a posztot Claudia Schiffertől vette át. Gyakran panaszkodott, hogy mindenki buta szőkének tartja, és soha senki nem veszi komolyan. Anna Nicole Smith viszonylag rövid életét számtalan magánéleti botrány kísérte, élete nyitott könyv volt a bulvársajtó számára, ami mellesleg jól hozott a hölgyemény konyhájára. A Playboy-modell 1993-ban az év playmate-je lett, majd ’94-ben, huszonhat évesen hozzáment J. Howard Marshallhoz, egy nyolcvankilenc éves texasi olajmágnáshoz, akit egy sztriptízbárban ismert meg. Az öreg nem sok vizet zavart, egy évvel a frigy után meghalt, viszont kifelejtette ifjú aráját a végrendeletből. A tizenkét éve húzódó örökösödési per során elhunyt a dollármilliárdos korábbi házasságából származó hatvanhét éves fia is, és a jogi cirkusz annak leszármazottjaival folytatódott-folytatódik tovább. A víg özvegynek alig fél éve született egy kislánya, az apaságért a nő két korábbi kapcsolata versenyez jogi úton, Nicole halálával még inkább, hiszen a kicsi 91 milliárd forintnak megfelelő örökségnek nézhet elébe. Az apaságért az egykori playmate partnere, az ügyvéd Howard K. Stern és korábbi barátja, Larry Birkhead paparazzo pereskedik. Sőt: harmadikként a minap szállt be a ringbe Gábor Zsazsa férje, Frederick von Anhalt herceg is, akinek rangja ellenére nem sok vagyona van.
Anna Nicole Smith-t az évek során elmélyülő drog- és alkoholfüggősége is képtelenebbnél képtelenebb helyzetekbe sodorta: két évvel ezelőtt például csontrészegen jelent meg az American Music Awards díjátadóján, ahol a felkonferálás lett volna a feladata, de ehelyett azt kérdezte: „Na, jó a testem?”, majd beesett az asztal alá. Állítása szerint nem az italtól, hanem a fogyókúrától lett rosszul, ami nem is lenne csoda, ha igaz lenne, mivel a sztár harmincegy kilót dobott le rövid idő alatt, minek köszönhetően az elmúlt években az egyik fogyasztószer reklámarca lett. Az más kérdés, hogy utána kaliforniai nők százai tüntettek amiatt, hogy átverték őket, mert nekik sehogy sem vált be a csodaszer.
Anna Nicole Smith 1967-ben született Texasban Vickie Lynn Hogan néven. Apja korán elhagyta édesanyját, a kislányt anyja és nagynénje nevelte fel. A playmate-nek saját bevallása szerint gyermekkorától Marylin Monroe volt az abszolút példaképe, rá akart hasonlítani mindenben. Ez szinte lépésről lépésre sikerült - az összes tragikus mellékkörülményt beleértve -, bár a klónszerep nyilván nem hozott olyan népszerűséget, mint az eredeti figura. Fiatalon, tizenhét éves korában Nicole is férjhez ment, színész férjétől 1985-ben született egy fia, Daniel. A házasság két év múltán, ’86-ban válással ért véget, majd egy fotós fedezte fel a húszéves Nicole bájait, és rávette: csináljon mindent az ő útmutatásai szerint, és sztárt farag belőle. A lány így kötött ki egy plasztikai sebésznél, óriási keblei lettek, s platinaszőke fejével tényleg Monroe egyik hű utánzata lett - állítólag minden mozdulatában a valamikori szexbálvány pózait vette fel. Modellkedett, filmszerepeket is vállalt, és napirenden voltak a botrányok körülötte: leszbikus és heteroszexuális obszcén viszonyaitól visszhangzott a média.
2002-2004 között saját tévéműsort is vezetett Anna Nicole Show címen, melyben saját magánéletét tette köztémává, de a kritikusok lesújtó véleményének hatására a kezdeti nagy nézettség hamar leapadt. Időközben Nicole a gyógyszer- és alkoholfüggőség terén Monroe-hoz hasonlóan egyre lejjebb csúszott,
s korai, valószínűleg gyógyszermérgezés okozta halálával is neki állít furcsa mementót - egyikőjük sem érte meg a negyvenet. Nicole fia, Daniel tavaly hunyt el gyógyszermérgezésben: a drogról való leszokást elősegítő metadont antidepresszánsokkal keverte, ami végzetes hatású volt az alig húszéves szervezetre. Daniel halála szinte napra pontosan egybeesett Nicole kislányának a születésével.
Sajtóértesülések szerint a modell halála „hirtelen, előre nem látható és megmagyarázhatatlan” volt. Hugh Hefner, a Playboy-birodalom alapító tulajdonosa az elsők között reagált a hírre: „Mélyen le vagyok sújtva Nicole halálhírétől. A felszín alatt jó anya és igaz barát volt - nyilatkozta. - Végtelenül sokat jelentett a Playboy-családnak, és személyesen nekem is.”
A világ legszebb címlapsztárjai közül Smith előtt huszonnégyen haltak meg tragikus körülmények között fiatalon: három „nyuszilányt” meggyilkoltak, egy repülőgép-szerencsétlenség, négy pedig drog- vagy gyógyszer-túladagolás áldozata lett, további négyen autóbalesetben vesztették életüket, tizenketten pedig rákban hunytak el.